Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Iz infrastrukturnega sklada bi se lahko financirale velike strateške investicije, ki jih država načrtuje za naslednja leta in desetletja. Vrtovec je o skladu spregovoril ta teden na Amchamovem poslovnem zajtrku in med drugim izpostavil, da bi se lahko sklad zadolževal z izdajanjem obveznic. "Takšen sklad bi ustvarjal ustrezne donose in predvsem zagotavljal predvidljivo in stabilno raven financiranja infrastrukturnih investicij," je prepričan.

Po njegovih besedah gre lahko za sklad, s katerim bi upravljala država, a je glede na nekatere slabe izkušnje iz preteklosti in šibko zaupanje Slovencev v državne ustanove sam bolj naklonjen temu, da bi sklad država prek koncesije dolgoročno oddala v zunanje upravljanje. Vrtovec upa, da bi zakonske podlage za ta sklad lahko sprejeli v tem letu.

Infrastrukturni minister je poudaril tudi, da vlada pripravlja seznam strateških investicij, skladno z zakonom, ki ga je v sklopu tretjega protikoronskega svežnja sprejel DZ. Na tem seznamu, po nekaterih informacijah ga bo vlada sprejela prihodnji teden, bodo energetske investicije, npr. HE Mokrice, tretja razvojna os, kjer bodo prva dela lahko stekla jeseni, pripravljeni projekti na železniškem omrežju, pa tudi drugi tir itd.

Omenil je tudi zastali projekt Emonika, za katerega je ponosen, da ga je vlada obudila, razveljavila javno-zasebno partnerstvo izpred več kot desetletja, v kratkem pa napoveduje podrobnosti glede izvedbe državnega dela z nadgradnjo ljubljanske železniške postaje in izgradnjo nove avtobusne postaje ter zasebnega dela, ki naj bi ga kot lastnica zemljišč izvedla družba v lasti madžarske bančne skupine OTP.