WTO meni, da je evropski ukrep sorazmeren ameriški kršitvi pravil te organizacije. Foto: Reuters
WTO meni, da je evropski ukrep sorazmeren ameriški kršitvi pravil te organizacije. Foto: Reuters

Kot so sporočili v WTO-ju, je ukrep sorazmeren z ameriško kršitvijo pravil te mednarodne organizacije.

V Bruslju so po objavi odločitve WTO-ja že pozvali k poravnavi. "Večkrat sem že poudaril, da močno navijam za poravnavo z ZDA, da bi se s tem izognili več krogom škodljivih ukrepov in protiukrepov," je dejal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Ameriške oblasti je pozval, naj umaknejo carine na evropsko blago, nato pa se bo tudi EU odpovedal ukrepanju.

K poravnavi je pozvalo tudi vodstvo evropskega Airbusa. "Čas je, da poiščemo rešitev, ki bo omogočila odpravo carin na obeh straneh Atlantika," je dejal vodja družbe Guillaume Faury.

Po informacijah francoske tiskovne agencije AFP ima sicer EU pripravljene sankcije na ameriška zračna plovila, traktorje, sladki krompir, arašide, zamrznjen pomarančni sok, tobak, kečap in losos.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je po objavi odločitve WTO-ja napovedal, da bo Washington "intenziviral" pogovore z Brusljem. "Združene države so odločene najti rešitev v tem sporu," je poudaril.

WTO pred EU-jem dodatne carine dovolil ZDA

Odločitev WTO-ja prihaja leto dni za njeno odobritvijo Washingtonu, da lahko z dodatnimi carinami kaznuje Bruselj zaradi njegove pomoči Airbusu. Spor med EU-jem in ZDA zaradi pomoči letalskima proizvajalcema se je pred WTO-jem začel leta 2014, ko je Washington obtožil Združeno kraljestvo, Francijo, Nemčijo in Španijo, da z nedovoljeno pomočjo subvencionirajo Airbusovo proizvodnjo.

Leto pozneje se je EU pritožil, da je Boeing od ameriške vlade prejel 19,1 milijarde evrov nedovoljene pomoči med letoma 1989 in 2006. Strani sta se zapletli v številne spore, ki so končali pred WTO-jem.

EU je sicer medtem uvedel do 48-odstotne carine na kitajske izdelke iz aluminija. Ukrep bo začel veljati v sredo, veljal pa bo do konca preiskave, s katero želi Bruselj ugotoviti, ali kitajski proizvajalci te izdelke prodajajo po nepošteno nizkih cenah. Preiskava naj bi bila končana aprila.