ZDA Evropi očitajo pomoč Airbusu. Foto: EPA
ZDA Evropi očitajo pomoč Airbusu. Foto: EPA

Spor med ZDA in Evropo glede državne pomoči za Airbus in ameriškega tekmeca Boeing traja že 16 let, poroča BBC.

ZDA so lani napovedale carine za evropsko blago v vrednosti 7,5 milijarde dolarjev, potem ko je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) odločila, da je bila državna pomoč Airbusu za modela A380 in A350 nezakonita ter dovolila povračilo ZDA.

Februarja so ZDA dvignile carine na letala z 10 na 15 odstotkov, za druge izdelke pa so ohranile 25-odstotne carine.

Letos poleti so ameriški predstavniki spet zagrozili z dvigom carin ali uvedbo carin za nove izdelke. Lani so ZDA dvignile carine za več kot 100 izdelkov iz Evrope.

Washington EU-ju očita, da ni storil dovolj. "EU in države članice niso sprejeli potrebnih ukrepov za spoštovanje odločitev WTO-ja," je v sredo dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki pa je dodal, da so ZDA zavezane k dolgoročni rešitvi tega spora.

EU je previdno pozdravil ameriško odločitev o preložitvi dviga carin. Prejšnji mesec je Airbus sporočil, da bo spremenil nekatere pogodbe, ki povzročajo spor. Med drugim naj bi zvišal svoje obrestne mere pri posojilih od Francije in Španije, te spremembe pa po mnenju podjetja izničujejo "kakršne koli utemeljitve" za ameriške carine.

Tudi predstavniki EU-ja pozivajo h koncu "neutemeljenih" carin. Številna ameriška podjetja prav tako nasprotujejo carinam, zaradi katerih so cene izdelkov za ameriške kupce višje.

Evropska unija, ki tudi sama izpodbija ameriške subvencije za Boeing, medtem grozi s svojimi carinami za ameriške proizvode. ZDA so sicer maja sporočile, da so že ukinile omenjene subvencije. WTO naj bi glede tega odločil še letos.