Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na zavodu za zaposlovanje so pojasnili, da bodo tokrat znova izplačali povračila nadomestil za začasno čakanje na delo na domu na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, pa tudi z naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Tokratna tranša bo znova nekoliko obsežnejša, skupno izplačilo povračil za nadomestilo za čakanje na delo bo z njo doseglo 258,5 milijona evrov.

Nakazana povračila so še daleč od številk, ki jih je vlada predvidela za zaščito trga dela. V programu stabilnosti, ki ga je sprejela konec aprila in poslala Evropski komisiji, je namreč ukrep povračil nadomestil zaposlenih na čakanju iz poslovnih razlogov ali višje sile ocenila na okoli 700 milijonov evrov.

Prva tranša povračil nadomestil za skrajšani delovni čas, ki jih je predvidel tretji protikoronski zakon in so na voljo do konca leta, je predvidena za 10. september.

Tedaj bi lahko zavod izplačal tudi prva povračila za čakanje na delo po četrtem protikoronskem zakonu, ki je ta ukrep predvidel še do konca julija z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Časovnica nakazil bo odvisna od tega, ali bodo pravočasno oddani zahtevki za povračilo stroškov, so pojasnili na zavodu.

Za karanteno je bilo doslej izplačanih 171.552 evrov, pri čemer pa še niso bila izvedena nakazila po četrtem protikoronskem zakonu.