Londonska investicijska banka ING, ki svetuje pri prodaji Mercatorja, ni navedla, kdo je podal ponudbe. Foto: MMC RTV SLO
Londonska investicijska banka ING, ki svetuje pri prodaji Mercatorja, ni navedla, kdo je podal ponudbe. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor
Agrokor je največja hrvaška družba. Foto: EPA
Kdo so ponudniki za Mercator?

Londonska investicijska banka ING je prejela štiri nezavezujoče ponudbe za nakup večinskega deleža Mercatorja. Tri so podali finančni investitorji, eno pa strateški investitor.

Podatek so v imenu ING-ja, ki svetuje pri prodaji Mercatorja, sporočili iz NLB-ja, kjer pa imen ponudnikov niso navedli. Pojasnili so le, da bo ING v imenu konzorcija lastnikov v prihodnjih dneh nadaljeval pogovore z vsemi ponudniki, na podlagi katerih bo konzorcij lastnikov sprejel odločitev o nadaljnjih korakih.

Jutarnji list: Bo slovenska politika znova preprečila prodajo Mercatorja?
Po mnenju bančnikov država ne bo preprečila prodaje Mercatorja. S prodajo se strinjajo tudi banke, ki pa jih skrbi le finančno stanje morebitnega kupca.

Hrvaški Agrokor za Mercator ponuja dve milijardi evrov, saj bi z nakupom lahko postal pomemben trgovec tudi v Evropi, piše Jutarnji list, ki se sprašuje, ali bo slovenska politika znova preprečila nakup.

Medtem ko Pivovarna Laško potrebuje prodajo, saj zaradi počasnosti po pisanju časnika Finance vsak mesec izgubi okoli 650 tisoč evrov (s prodajo pred dividendami, ki bi pokrile stroške financiranja posojil), bi se, če ima kupec dobro boniteto, s prodajo strinjale tudi banke.

Po drugi strani pa so za banke zelo pomembna tudi posojila Mercatorju, saj je družba pomemben poslovni partner bank. Medtem ko bi prodaja sicer izboljšala likvidnost in kapitalsko ustreznost bank, pa je Mercator po posojilni izpostavljeni zelo blizu navišje dovoljene meje, pišejo Finance. To pomeni, da bi morale banke, če družbo kupi podjetje s slabo boniteto in z nezanesljivimi viri financiranja, povečati rezervacije za posojila.

Prav zato je za banke v primeru Agrokorja bistveno to, kakšne finančne vire bo "našel" Agrokor, saj banke, če bo šlo za kratkoročne vire, ne bodo privolile v prodajo. Kratkoročni viri namreč pomenijo težave v financiranju že v nekaj mesecih, kar pomeni, da lahko Agrokor finančno breme prelevi na Mercator, je za Finance pojasnil neimenovani bančnik.

Medtem ko Laščane zanima le najvišja možna cena ponujenih delnic, pa si banke želijo, da bi bili med kupci skladi zasebnega kapitala, ki v nakupe vlagajo svoja sredstva in tako nimajo vpliva na kakovost posojil. A v zdajšnjih razmerah bi skladi težko ponudili več kot 189 evrov za delnico, saj bi naložba postala preveč tvegana, Laščani pa si želijo vsaj 221, kolikor ponuja Agrokor, še pišejo Finance.

Todorić poskuša še četrtič
Po pisanju hrvaškega časopisa je Agrokor v lasti Ivice Todorića trenutno največja drobnoprodajna družba na jadranskem območju, skupaj z Mercatorjem pa bi bil pomemben igralec tudi v evropskih razmerah.

Če bi najbogatejšemu Hrvatu uspel nakup največjega slovenskega trgovca, bi dobili regionalnega velikana s 60.000 zaposlenimi, z več kot 2.500 trgovinami in s slabimi sedmimi milijardami evrov (50 milijard kun) prometa.

To je že četrti poskus Todorića, da kupi največjo slovensko trgovsko verigo, in tokrat je pripravljen z Mercator odšteti več kot 800 milijonov evrov, skupaj pa dve milijardi evrov, v kar je vključena tudi sanacija Mercatorjevih dolgov, piše Jutarnji list in dodaja, da je do zdaj slovenska politika še vsakič preprečila prevzem Mercatorja.

"Dejstva, močnejša od argumentov"
Odpor slovenske politike je bil vsakič tako močan, da se je raje odločila za preložitev prodaje Mercator, s čimer je po pisanju hrvaškega časopisa pustila, da se slovenski nacionalni ponos še naprej koplje v finančnih težavah in nejasni lastniški strukturi, kot pa da bi ga izročila v roke "največjemu hrvaškemu tajkunu".

Slovenski politiki tudi zdaj nasprotujejo prodaji Mercatorja in zatrjujejo, da bo Agrokor na svojih policah izpustil slovenske izdelke in bo dajal prednost hrvaškim, še piše časopis, ki pa ugotavlja, da so tokrat ti argumenti zbledeli pred tem, da slovensko gospodarstvo ni bilo še nikoli v slabšem stanju in da je zaradi padca Pahorjeve vlade nastala politična praznina, ki se bo razrešila šele po volitvah 4. decembra.

Kdo so ponudniki za Mercator?