Tuš. Foto: BoBo
Tuš. Foto: BoBo

"Koncentracija dosega razsežnosti EU-ja," je za Forbes Slovenija pojasnil direktor AVK-ja Andrej Matvoz. Evropska komisija opravi presojo, če udeležena podjetja na svetovnem trgu skupno ustvarijo več kot pet milijard evrov skupnega prometa ali če skupni promet na trgu EU-ja vsakega od vsaj dveh udeleženih podjetij presega 250 milijonov evrov, razen če vsako od udeleženih podjetij ustvari več kot dve tretjini svojega skupnega prometa na trgu EU-ja v eni in isti državi članici. Oba trgovca presegata prag iz drugega pogoja, dodaja Forbes.

Mercator je koncentracijo s podjetjem Engrotuš agenciji za varstvo konkurence priglasil 23. oktobra lani. Zdaj bo moral koncentracijo priglasiti na evropsko instanco, kar pa bo po ocenah, ki jih povzema Forbes, čakanje Mercatorja na dokončni prevzem Tuša podaljšalo vsaj za dve leti.

Mercator, ki je v lasti hrvaške skupine Fortenova, je pogodbo o nakupu Engrotuša podpisal sredi novembra. Predmet pogodbe je 100-odstotni delež podjetja Engrotuš brez dejavnosti Tuš drogerija, ki je v postopku ločitve. Podpisniki so prepričani, da povezovanje pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in dolgoročno vzdržnost poslovanja.

Transakcija je po neuradnih podatkih Dela in Financ vredna okoli 30 milijonov evrov.