Foto: Slavko Midzor /PIXSELL
Foto: Slavko Midzor /PIXSELL

Fortenova grupa v skladu s potrjenim sporazumom v svoji lastniški strukturi ne bo imela več sankcioniranih lastnikov, ruskih bank VTB in Sberbank, ki imata 49,9-odstotni delež. Kupnino jima bodo nakazali na poseben račun, do katerega bosta lahko dostopala, ko bodo sankcijski predpisi EU-ja, ZDA in Združenega kraljestva to dovoljevali.

Kot so sporočili iz Fortenove, ki je med drugim lastnica Mercatorja, je večina prisotnih lastnikov potrdila transakcijo med družbo Fortenova Group TopCo kot prodajalcem in BidCo kot kupcem 100-odstotnega deleža kapitala družbe Fortenova Group MidCo za znesek, ki lahko skupaj doseže 660 milijonov evrov.

Kakšna bo nova lastniška struktura, bo odvisno od interesa sedanjih nesankcioniranih lastnikov potrdil o lastništvu za dodatno vlaganje v solastništvo. Da bi ne glede na interes delničarjev za dodatno naložbo zagotovili razpoložljivost sredstev, potrebnih za sklenitev posla po dogovorjeni ceni, se je družba Open Pass zavezala, da bo zagotovila plačilo celotnega dogovorjenega zneska, če bo to treba.

Open Pass bo najverjetneje prišel do večinskega deleža Fortenove.

Nesankcionirani lastniki bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, povečali svoj solastniški delež s prostovoljno možnostjo dodatnega vlaganja ali pa izbrali možnost poplačila oz. izstopa iz lastniške strukture.

Največji delež ima družba Open Pass, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pavaa Vujnovca in ima v Fortenovi nekaj več kot 28-odstotni delež. Preostali (nesankcionirani) delež v Fortenovi imajo manjši delničarji.

Maloprodajno mrežo skupine Fortenova, kot navajajo hrvaški mediji, trenutno sestavlja okoli 2400 prodajnih mest Mercatorja in Konzuma s skupno 39.000 zaposlenimi, ki delujejo na petih trgih v regiji s 17,5 milijona prebivalci. V sklopu Fortenove delujejo tudi družbe Pik Vrbovec, Jamnica, Zvijezda, Belje in številna druga podjetja.

Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo
Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo

Sodišče zavrnilo zahtevke SBK Arta

Skupščina Fortenove je potekala dan po tistem, ko je okrožno sodišče v Amsterdamu zavrnilo vse zahtevke družbe SBK Art, ki je domnevno v lasti Saifa Alketbija iz Združenih arabskih emiratov (prej pa je prek nje Sberbank obvladoval svoje lastništvo v Fortenovi), po preložitvi skupščine.

Sorodna novica Ali bosta Fortenova in posredno Mercator v celoti postala last hrvaškega poslovneža Vujnovca?

"S to ključno odločitvijo v dolgoletnem procesu lastniške konsolidacije Fortenova grupe dejansko vstopamo v novo leto z novim zagonom. Dejstvo, da so nesankcionirani delničarji, ob precejšnji podpori številnih dobaviteljev, ki so solastniki našega podjetja, v veliki večini podprli predlagano rešitev, potrjuje tisto, kar nenehno poudarjamo – da je ta odločitev v najboljšem interesu poslovanja in vseh deležnikov Fortenova grupe," je izid komentiral član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Rešitev po njegovih besedah enako ščiti tako nesankcionirane kot tudi sankcionirane delničarje. Poplačilo dogovorjenega zneska jim namreč ohranja vrednost njihove naložbe, "ki pa se na žalost nenehno zmanjšuje v pogojih nadaljnjega poslovanja s sankcioniranim solastništvom".

Peruško pričakuje, da bodo transakcijo izvedli v drugem četrtletju leta 2024 – poleg odločitve delničarjev glede ene izmed treh možnosti je potrebna še presoja organov za nadzor izvajanja sankcij in regulatorjev konkurence.

"Brez sankcioniranih delničarjev v solastništvu bo družba lahko še naprej uspešno poslovala in dosegala dobre rezultate ter povečevala vrednost, ki jo dosega za vse deležnike," je še dejal Peruško.

Ali bo Vujnovac obvladoval dve največji hrvaški gospodarski družbi?

Vujnovac, kot je pred tedni navajal hrvaški Tportal, bi s prevzemom Fortenove obvladoval dve največji hrvaški gospodarski družbi po prihodkih. Vujnovac namreč prek holdinga Energia naturalis (ENNA) upravlja 20 različnih družb, ki se ukvarjajo z nabavo in veleprodajo plina, logistiko, železniškim tovornim prevozom, predelavo sadja in zelenjave … Vujnovac ima tudi večinski delež v Luki Ploče in je tudi solastnik družbe Pevex, upravlja tehnične trgovine Pevec.

ENNA je imela lani, kot je poročal Tportal, osem milijard evrov prihodkov, Fortneova pa 5,4.