Za energetsko prenovo bi Slovenija vsako leto potrebovala za dobro milijardo evrov investicij. Foto: MMC RTV SLO
Za energetsko prenovo bi Slovenija vsako leto potrebovala za dobro milijardo evrov investicij. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ
Šesti blok bi stal 1,2 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je povedala ministrica Darja Radić, nacionalni energetski program (NEP) predvideva tri mogoče energetske scenarije z različnimi poudarki na virih, in sicer na hidro-, termo- in nuklearnih, obstajata pa še dva dodatna scenarija s plinsko-parnimi elektrarnami. NEP naj bi bil dokončan do novega leta, skupaj z okoljskim poročilom pa je stal skoraj 480.000 evrov.
NEP se osredotoča na tri področja: učinkovito rabo energije, izkoriščanje obnovljivih virov energije in razvoj omrežij, spremlja pa ga tudi obsežna okoljska dokumentacija. Zaradi okoljskih zahtev so bile tako že črtane konkretne lokacije hidroelektrarn na Muri in Soči.


Vsako leto več kot milijardo evrov
Po besedah direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača bodo za izvajanje NEP-a morali do leta 2030 nameniti od 25 do 29 milijard evrov. Letno bi sicer iz proračuna zmanjkalo okoli 50 milijonov evrov, a 2013 začne pritekati kupnina za emisijske kupone 120 milijonov evrov, kar so že vračunali.
Po Kopačevih besedah dva dodatna scenarija ne predvidevata gradnje TEŠ 6, trije scenariji pa predvidevajo gradnjo drugega bloka NEK-a. Radićeva je namreč pojasnila, da se kljub nesreči v Fukušimi ne nameravajo odpovedati nuklearni energiji.
NEK 2 bi bil sicer finančno tako zahteven projekt (ocenjena vrednost je med tri in pet milijardami evrov), da bi ga moral izvesti mednarodni konzorcij, Slovenija pa je načeloma odprta možnosti, da ga zgradimo skupaj s Hrvaško, sta pojasnila Radićeva in Kopač. Ministrica je tudi prepričana, da se bosta morala HSE in Gen - energija združiti, če bosta želela konkurirati tujim energetskim podjetjem.
Kopač ostaja
Na vprašanje MMC-ja, ali ministrica razmišlja o zamenjavi Kopača in ali direktor direktorata razmišlja o izstopu iz stranke Zares, je Radićeva zavrnila možnost menjave, Kopač pa je potrdil, da ostaja v Zaresu tudi, ko, če bo ta odšel iz vlade, in v vsakem primeru ostaja direktor direktorata.
Sicer pa NEP med drugim predvideva: 25-odstotni delež virov obnovljive energije (OVE) v rabi bruto končne energije do leta 2020, zmanjšanje energetske intenzivnosti za 46 odstotkov, zmanjšanje uvozne odvisnosti na ne več kot 45 odstotkov ...
Večanje deleža obnovljivih virov
Kako bodo dosegli 25-odstotni delež obnovljivih virov, Kopač pojasnjuje, da je to zahteva EU-ja, zato so prehod natančno opisali že v akcijskem načrtu in je ta del v NEP-u prepisan. Trenutno smo sicer že na 17 odstotkih, to pa zajema vse od virov električne energije, toplote in pogonskih goriv.
Če ne bomo izpolnili zadanih ciljev, ki se jih preverja sproti, bomo morali plačati kazen v bruseljsko blagajno. Za večje projekte je natančno določeno, kje bodo energetski objekti stali, tako da so na zemljevid že vrisali 14 veternih polj, kjer bodo vetrnice tudi stale. "Gre za vprašanje časa in ne več umestitve," je dejal Kopač in dodal, da če bo DZ NEP in okoljski načrt potrdil, potem objekti bodo stali na predvidenih lokacijah.