Slovenski državni holding upravlja kapitalske naložbe države, vredne milijarde evrov. Foto: BoBo
Slovenski državni holding upravlja kapitalske naložbe države, vredne milijarde evrov. Foto: BoBo


Strokovna komisija ministrstva za finance bo prijave pregledala in jih ovrednotila, predlog kandidatov predložila ministrici Mateji Vraničar Erman, ki bo potem pripravila predlog za vlado. Vse podrobnosti bodo navedene v tem dokumentu.
Ministrica se bo sicer lahko odločila, da v seznam za potrditev vladi vključi še kakšno drugo ime, ki ga ni obravnavala strokovna komisija. Takšno potezo bi morala javno razkriti, vključno z informacijami, kako je potekal nabor teh kandidatov, kdo jih je povabil k sodelovanju in kako je bila zagotovljena skladnost z zakonom o SDH-ju.
Tudi vlada ima možnost, da na seznam vključi kandidate za člane nadzornega sveta SDH-ja, ki jih ni predlagalo ministrstvo za finance, a mora to in postopke nabora teh kandidatov prav tako javno razkriti.
Seznam bo na koncu v obravnavo prejel DZ. Poslanci ga lahko le potrdijo ali zavrnejo, ne morejo ga spreminjati.
Eno prosto mesto
Nadzorni svet SDH-ja šteje pet mest. V njem trenutno sedijo predsednik Damjan Belič, Duško Kos, Barbara Smolnikar in Lidia Glavina, ki pa zaradi nastopa funkcije začasne predsednice uprave SDH-ja funkcije nadzornice trenutno ne opravlja. V NS-ju je zdaj izpraznjeno eno mesto. Decembra je namreč umrl nadzornik Drago Ferfolja. Vlada bo tako predlagala nadzornika, ki bo nasledil Ferfoljo.
Morebiti še dodatno
Glede na to, da se Glavina po neuradnih informacijah z zelo dobrimi možnostmi poteguje tudi za poln mandat na čelu uprave SDH-ja, pa bi bila lahko na koncu izbrana dva nova nadzornika. Odločitev o novem predsedniku in članu uprave naj bi nadzorniki holdinga predvidoma sprejeli v kratkem, morda še ta mesec.

Nadzorniki SDH-ja so izvoljeni za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve.