Kljub temu, da se rok za oddajo zavezujočih ponudb izteka, se lahko zgodi, da bo kateri od morebitnih kupcev zahteval dodaten dan ali dva, poroča STA. Foto: MMC RTV SLO
Kljub temu, da se rok za oddajo zavezujočih ponudb izteka, se lahko zgodi, da bo kateri od morebitnih kupcev zahteval dodaten dan ali dva, poroča STA. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Zorko
Interesentov za nakup je kar nekaj, a kot je nedavno dejal prvi mož skupine Laško Dušan Zorko, kupec še ni izbran. Foto: BoBo
Neuradno pet ponudb za Laščane

Za nakup 51,11-odstotnega deleža družbe, ki ga prodaja konzorcij lastnikov, in dokapitalizacijo v vrednosti najmanj 75 milijonov evrov, je prispelo pet ponudb. Dokončna transakcija bo še predmet pogajanj in soglasja vključenih strank in bo odvisna od izpolnitve še drugih pogojev.

Pivovarna Laško, ki je zadovoljna s stanjem skupnega postopka, in prodajni konzorcij bosta prejete ponudbe skrbno preučila in sprejela odločitev, na kakšen način se bodo nadaljevala pogajanja v skupnem procesu dokapitalizacije pivovarne in prodaje deleža konzorcija prodajalcev, je Pivovarna Laško nocoj sporočila prek spletnih strani Ljubljane borze.

Po več kot desetletje starem spopadu za Pivovarno Union, v katerem sta moči pomerila Pivovarna Laško in belgijski Interbrew, je zdaj na prodaj celotna slovenska pivovarska industrija, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj. Takrat je prevzem uspel Laščanom, ki pa so zaradi neuspešnega menedžerskega prevzema bankam dolžni več kot 200 milijonov evrov in zato ... na prodaj.

Konzorcij prodajalcev, v katerem so Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka Vipa, KD skladi, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Zavarovalnica Triglav, Sklad obrtnikov in podjetnikov in Banka Koper, obe pivovarni, Laško in Union, namreč prodaja. Poleg obeh sta v skupini za prodajo še Vital Mestinje, ki proizvaja brezalkoholne pijače in časopisna družba Delo.

Na prodaj celoten "sveženj", poleg pivovarn tudi Delo
Po izteku roka za oddajo ponudb se bo sestala posebna komisija, ki bo ponudbe analizirala in izbrala najboljše. Po izboru končnega favorita se bo sestala skupščina, na kateri bodo lastniki delnic povedali, ali so te pripravljeni prodati. Kupec bo tako lahko kupil delnice in jamčil za poplačilo bančnih dolgov ali pa skupino dokapitaliziral in objavil prevzemno ponudbo.

Rok za dokapitalizacijo izteče sredi letošnjega leta. Družbo je potrebno dokapitalizirati za vsaj 75 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih je sicer informacijski memorandum, v katerem so tudi nekateri nejavni podatki o poslovanju in finančnem stanju skupine Laško, prevzelo 21 morebitnih dokapitalizatorjev, med katerimi je polovica strategov, je poročal STA.

Zanimanje za Pivovarno Laško
Zanimanje za Pivovarno Laško je sicer veliko, uradni interes je objavil tudi nizozemski pivovarski velikan Heineken. Med drugimi interesenti se neuradno omenja investicijske družbe Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Mid Europa Partners in CVC Capital Partners.

Neuradno pet ponudb za Laščane