Zorko upa, da bodo družbe, ko bodo prodane, ohranile delovna mesta. Foto: BoBo
Zorko upa, da bodo družbe, ko bodo prodane, ohranile delovna mesta. Foto: BoBo
Delo
Pivovarna Laško prodaja Delo, Delo prodaja Večer. Foto: BoBo
Skupina Pivovarna Laško
Naprodaj je tudi znana Radenska, Fructal pa je bil že pred leti prodan lastniku iz Srbije. Foto: BoBo
Laščanom podaljšali posojila


Prodaja bo potekala prek izbranega svetovalca, je razkril predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Upa, da bodo te družbe tudi po prodaji ohranile svoje blagovne znamke in delovna mesta.

Zorko pričakuje veliko povpraševanje po Radenski in meni, da denacionalizacijski postopek, ki je v teku, ne bo vplival na prodajo. Ta bo potekala v dveh fazah. Najprej bodo izbrali nezavezujoče ponudbe, potem pa še zavezujoče.
Zadnja prodaja Dela neuspešna
Prvi mož Pivovarne Laško upa, da bo kaj interesa tudi za nakup družbe Delo, saj pri zadnjem poskusu prodaje niso dobili nobene zavezujoče ponudbe. Delo bo sicer kmalu izdalo novo edicijo Plus 50, ki bo namenjena starejši generaciji.

Delo prodaja Večer
Kot je znano, družba Delo hkrati prodaja svoj 80-odstotni delež v Večeru. A ne za vsako ceno, je dejala predsednica uprave Dela Irma Gubanec. Po njenih besedah je do zdaj interes za nakup Večera izkazalo 100 interesentov.
Med njimi so tudi zaposleni v Večeru, ki pa jih uprava Dela obravnava drugače kot druge potencialne kupce. V pogajanja z njimi na Delu še niso šli, se bo pa to zgodilo kmalu.

Zadolženost skupine: 350 mio. evrov
Glede prodaje Mercatorja je Zorko izrazil pričakovanje, da se bo prodajni postopek končal aprila leta 2014 in bo takrat Pivovarna Laško, ki je skoraj 24-odstotna lastnica "najboljšega soseda", na kreditno depotno družbo prenesla delnice Mercatorja. Takrat naj bi tudi Pivovarna Laško prejela kupnino, kar bo skupino Laško razdolžilo za 105 milijonov evrov. Trenutna zadolženost skupine, ki iz tekočega poslovanja vrača bankam glavnico in obresti, pa znaša približno 350 milijonov evrov.
Pijače prinašajo dobiček
Zorko je poslovanje tistega dela skupine Laško, ki izdeluje pijače, v prvih petih mesecih letos ocenil kot uspešno. Ta del skupine je namreč ustvaril 11,4 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je milijon evrov več kot v lanskem primerjalnem obdobju, prihodi pa so znašali 76 milijonov evrov.

Letos Skupina kot celota dobičkonosna
Dobiček iz poslovanja skupaj z amortizacijo je v petmesečju znašal dobrih 17 milijonov evrov, v lanskem petmesečju pa 16,2 milijona evrov. V lanskem petmesečju je imela skupina za 11,4 milijona evrov izgube, v prvih petih mesecih letos pa posluje s 3,6 milijona evrov dobička.

Skupini Laško je uspelo z bankami upnicami doseči dogovor o reprogramu posojil do konca aprila naslednje leto. Pogodba o reprogramu pa je bila podpisana konec julija letos.

Prvi mož Pivovarne Laško pravi, da je njihov cilj narediti enovito podjetje, ki bi prineslo sinergijske učinke. Ali bo to podjetje, ki bi združilo Pivovarno Laško in Union, imelo eno ali dve lokaciji, za zdaj še ni znano. Zorko je tudi poudaril, da so naredili 17 in več scenarijev za finančno sanacijo skupine, vendar brez lastnikov ne morejo narediti nič. Sanacija skupine sicer poteka že od leta 2009.

Jadranska pivovarna zastala
Na vprašanje, zakaj skupina ne more prodati Jadranske pivovarne, ki ne obratuje že nekaj let, je Zorko odgovoril, da to pivovarno že tri ali štiri leta skušajo spraviti v denar, vendar neuspešno. V današnjih razmerah se namreč tehnologija ne prodaja, prodaja se trg, ki pa ga Jadranska pivovarna nima, je dejal.

Ali od novega nadzornega sveta, ki bo delo začel septembra, pričakuje svojo zamenjavo, je Zorko pojasnil, da je njegov stol stabilen toliko, kot je stabilno poslovanje skupine Laško.

Laščanom podaljšali posojila