Bo Adrio Airways dvignil ruski veter?

Ruski Suhoj si že dalj časa prizadeva vstopiti na evropski trg s svojimi letali superjet. Pred dobrim letom so s takrat nemškim vodstvom Adrie že podpisali dogovor o dobavi 15 letal, a je posel propadel, ko so Rusi ugotovili, v kako slabem finančnem stanju je podjetje. Zdaj, ko je v stečaju, pa se jim je ponudila priložnost.

Sorodna novica Alen Šćuric: Slovenski letalski fiasko je šola za celo Evropo

"Adrijino spričevalo nam dovoljuje, da ne poslujemo le v Ljubljani, ampak na katerem koli letališču v Evropi. Naš načrt je vpeljava 200 letal Suhoj superjet na evropski trg," je načrte za Televizijo Slovenija razložil predstavnik investitorjev Oleg Evdokimov.

Investitorji, ki jih zbira Evdokimov, prihajajo iz Rusije in Združenih arabskih emiratov. A ker morajo biti letalske družbe v Evropski uniji v večinski lasti Evropejcev, zdaj iščejo partnerje. Za začetek, pravi, bi vložili 10 milijonov evrov.

Skupina investitorjev, povezana z ruskim proizvajalcem letal Suhoj, bi za začetek vložila 10 milijonov evrov. Foto: BoBo
Skupina investitorjev, povezana z ruskim proizvajalcem letal Suhoj, bi za začetek vložila 10 milijonov evrov. Foto: BoBo

"Slovenski trg je izjemno zanimiv. Tu ni prave konkurence. Z letalom je zdaj mogoče potovati le v deset krajev, vozovnice pa so zelo drage," je še povedal Evdokimov. Vlagatelji bi obdržali Adrijino blagovno znamko, zaposlili okoli 150 ljudi, med njimi 30 pilotov. Vse leto bi leteli na vsaj pet destinacij, tudi v Milano in Barcelono, od koder ima čezoceanske polete družba Emirates, s katero se dogovarjajo o sodelovanju. Poleti pa bi število poletov še bistveno povečali. Vse to, če jim uspe na dražbi prihodnji četrtek.

"Sodeluje lahko vsak, tudi tisti, ki do zdaj ni. Če bo vplačal varščino in izpolnil pogoje, lahko prisostvuje na dražbi in to kupi. Pustimo se presenetiti," je dejal stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik. Na prodaj bo Adrijino spričevalo letalskega prevoznika, izklicna cena je 45.000 evrov. Rusi pričakujejo konkurenco.

"Na dražbi lahko cen zelo zraste, saj je izklicna cena neverjetno nizka. Povprečna cena takega spričevala v Evropi je 300 tisoč evrov," je o prihajajoči dražbi dejal Evdokimov. Zanimanje sta izkazali še dve podjetji iz tujine, Joc Pečečnik je potrdil, da se bo dražbe udeležil, Izet Rastoder pa na vprašanja Televizije Slovenija danes ni odgovoril.