Po mnenju GZS-ja bo nepremičninski davek močno udaril vlagatelje v nasedle nepremičninske projekte. Foto: BoBo
Po mnenju GZS-ja bo nepremičninski davek močno udaril vlagatelje v nasedle nepremičninske projekte. Foto: BoBo
OZS
Za OZS je predlog nesprejemljiv. Foto: BoBo
Kmetje se bodo še naprej pogajali o davku. Foto: Goran Rovan


Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlog zakona o davku na nepremičnine načeloma podpirajo, a obenem opozarjajo, da za podjetja v povprečju ne sme presegati dosedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, razen tam, kjer ga občine niso (primerljivo) obračunavale.

Za njih pa je najbolj bistveno določilo znižanje prvotno načrtovane stopnje obdavčitve poslovnih nepremičnin in zemljišč z 0,8 na 0,75 odstotka ter energetskih na 0,4 odstotka. To določilo namreč onemogoča pravice občin za dvig stopnje že za leto 2014 in za leta do ponovne rasti BDP-ja.

Še vedno pa, ocenjujejo, bi bili nekateri sektorji nerazumno obremenjeni. Zato bodo pristopili k reviziji davčne osnove oz. metodologije vrednotenja njihovih nepremičnin, kar zakon omogoča, so napovedali.
Križ predvsem za vlagatelje
Kljub novemu davku pa ne pričakujejo, da bo prihodnje leto dosegel enega svojih glavnih namenov, in sicer pospešitve prometa z nepremičninami. Zagotovo pa bo močno prizadel vlagatelje v neprodana stanovanja na zalogi, so prepričani.

"Morda bodo ob tem obremenitve zaradi obdavčitve posamezne stanovanjske enote, in ne vrednosti celotnega stanovanjskega bloka 'na zalogi' v vrednosti nad 500.000 evrov k manjši obremenitvi kaj prinesle. Ni pa po prvih informacijah to dovolj jasno opredeljeno. Je pa lahko za mnoge investitorje, ki so s temi nepremičninami zapirali terjatve do insolventnih kupcev, tudi usodno," so opozorili. Če pa bo zakon kritično posegel v delovanje podjetij, pa ga mora DZ zavrniti.

Pogubno za mala podjetja
Obrtniki in mali podjetniki, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), pa so nad zakonskim predlogom razočarani - po dolgotrajnih pogajanjih in usklajevanjih so namreč pričakovali, da jim bo vlada vendarle prisluhnila in jih ne bo dodatno obremenila. Za OZS je nov predlog tako povsem nesprejemljiv, saj bodo dodatne obremenitve pogubno vplivale na obrtnike in male podjetnike.
"OZS še naprej vztraja pri enaki obremenitvi nepremičnin v poslovni in industrijski rabi kot doslej. Naši člani, obrtniki in mali podjetniki preprosto ne bodo prenesli dodatnih davčnih obremenitev. Poleg tega pa predlog zakona tudi ni ustrezno pripravljen, saj ne vsebuje pravilnih izračunov glede višjih davčnih obremenitev, zaradi česar se tudi ni pravilno ocenilo njegovih učinkov na gospodarsko rast in zaposlovanje," je opozorila davčna svetovalka pri OZS-ju Božena Macarol.

Po njihovih izračunih se bo davčna obveznost za samostojne podjetnike povečala v povprečju za 200 odstotkov glede na zdaj veljavne obveznosti, za pravne osebe pa v povprečju za 400 odstotkov.
Kmetje bodo odšli še na pogajanja
Predlog zakona o davku na nepremičnine še ni "zacementiran", pa pravijo v Sindikatu kmetov Slovenije. Pričakujejo, da se bodo s pripravljavci zakona znova sešli na začetku prihodnjega tedna, tudi če vlada predlog ta teden sprejme.

V nasprotnem primeru bodo predstavniki kmetijskih organizacij sklicali pristojne organe in se odločali o korakih naprej, je pojasnil predsednik sindikata Roman Žveglič. Predstavniki kmetov so načeloma zadovoljni le s predlogi obdavčitev za gozdove.

"Pa še to le pogojno, če bi bila kapica nižja, saj pridemo na približno enako vsoto, kot je bilo zdaj plačano nadomestil za uporabo gozdnih cest," je poudaril Žveglič. Predlagane stopnje obdavčitev kmetijskih zemljišč in objektov pa so za Žvegliča še vedno previsoke.