Skupno naj bi bili ukrepi PKP 7
Skupno naj bi bili ukrepi PKP 7 "težki" več kot 600 milijonov evrov. Foto: EPA

Podpore, ki jih izplačuje finančna uprava (Furs), je vlada podaljšala do konca marca. Pomembni so trije ukrepi, temeljni dohodek za samozaposlene, stalni stroški in odlog davčnih obveznosti.

Sorodna novica Podjetja, ki želijo delno kritje stalnih stroškov, morajo zaradi novih pogojev vložiti popravke vlog

Do konca leta se je za delno kritje stalnih stroškov odločilo skoraj 13.000 upravičencev. Ker pa so pogoji v sedmem zakonu nekoliko ugodnejši kot v šestem, lahko izjavo popravijo. "So pa po PKP 7 upravičeni do višje pomoči kot po PKP 6. Ti zavezanci naj prek eDavkov do 15. januarja oddajo popravek prvotne izjave," je povedal Stojan Glavač s finančne uprave.

Obrazec za popravek bo na voljo od danes (torek), pomoč pa bo v tem primeru nakazana konec januarja, sicer pa 20. januarja. Koliko bo stala pomoč, na finančni upravi, še niso sešteli, vsekakor pa opozarjajo, da bo za podaljšano kritje stalnih stroškov za prve tri mesece letos treba oddati novo vlogo. "Za prvi kvartal leta 2021, torej za obdobje januar, februar, marec, se odda nova vloga. Časa pa imajo do konca marca."

Tudi samozaposleni bodo morali zaradi trimesečnega podaljšanja ukrepa oddati novo vlogo, obrazec bo na voljo na začetku prihodnjega tedna. Spomladi je temeljni dohodek stal 83 milijonov, dva meseca jesenske epidemije pa 70 milijonov, za 33 tisoč upravičencev. Ta pomoč je že kar ustaljena. "Ravno tako kot v zadnjem kvartalu glede mesečnega temeljnega dohodka bodo tudi v januarju, februarju, marcu sledila izplačila 10. v mesecu," je pojasnil Glavač.

Poravnane davčne obveznosti so pomemben pogoj pri številnih pomočeh, zato je vlada podaljšala tudi poenostavljan odlog ali obročno plačilo davkov do konca marca.

Jamstvena shema za koronska posojila