Cook pričakuje skupni boj z Irsko proti odločitvi Komisije. Foto: Reuters
Cook pričakuje skupni boj z Irsko proti odločitvi Komisije. Foto: Reuters



Cook je v pogovoru za irski časnik Irish Independent poudaril, da niti Apple niti Irska nista storila ničesar narobe, zato morata odločitev Komisije izpodbijati s skupnimi močmi. Ob tem je dodal, da je nesprejemljivo, da je Evropska komisija tako napadla Irsko.

Prepričan je, da je Komisija Apple obravnavala pristransko, tako kot druge multinacionalke iz ZDA. Bruselj si namreč po njegovih besedah prizadeva, da bi davke, ki jih podjetja plačajo čez lužo, preusmerili v EU.

Zavrnil je tudi obtožbe evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager, da je Apple leta 2014 plačal davek od dohodkov pravnih oseb po stopnji 0,005 odstotka. Meni, da so številko v Bruslju izbrali kar na pamet, Apple pa po njegovih besedah letno plača 26 odstotkov davka na letni dobiček.

Kot kaže, odločitev Komisije ne bo vplivala na Applovo poslovanje na Irskem. Cook je namreč dejal, da je Apple tam pripravljen razširiti poslovanje. "Občutek imam, da je Irska v težkih časih vztrajala ob Applu in zdaj bo Apple vztrajal z Irsko," je poudaril.

Ircem bodo predlagali, naj zmanjšajo dolgove
Iz Bruslja je medtem slišati, da bo Evropska komisija Dublinu predlagala, naj denar porabi za zmanjšanje javnega dolga, v sago pa se je vpletel še Washington. EU je namreč posvaril pred uveljavljanjem enostranskih ukrepov in pred tem, da sodba spodkopava napredek, ki so ga pri uveljavitvi poštenega mednarodnega davčnega sistema dosegli z evropskimi sogovorniki.