Zaradi nestabilnih razmer na svetovnih trgih mleka so se znižale odkupne cene surovega mleka. Foto: Reuters
Zaradi nestabilnih razmer na svetovnih trgih mleka so se znižale odkupne cene surovega mleka. Foto: Reuters

Obrazec, na katerem bodo proizvajalci mleka vložili vlogo, in navodila za izpolnjevanje bodo namreč na spletni strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja dostopni predvidoma 12. septembra oz. naslednji dan po uveljavitvi ukrepa, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

Tam dodajajo še, da bodo do subvencije za nedobavljene količine mleka v mlekarno upravičeni tisti mlekarji, ki so aktivno oddajali mleko v mlekarne vključno z julijem in so pripravljeni v redukcijskem obdobju znižati oddane količine mleka v mlekarno v primerjavi z referenčnim obdobjem, ki je 12 mesecev pred redukcijskim obdobjem.

Vsak proizvajalec mleka ima pravico sodelovati v shemi enkrat, razen tisti proizvajalci mleka, ki bodo vstopili v shemo v prvem redukcijskem obdobju - ti bodo namreč lahko v shemi sodelovali še enkrat, in sicer v zadnjem redukcijskem obdobju.

Kakšna so obdobja?
Na ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da so redukcijska obdobja: od oktobra do decembra, od novembra do januarja 2017, od decembra do februarja 2017 ter prihodnje leto od januarja do marca. Referenčna obdobja so medtem oktober-december 2015, november 2015-januar 2016, december 2015-februar 2016 ter januar-marec 2016.

Če se bodo sredstva (150 milijonov evrov) predčasno porabila, se shema prekine v redukcijskem obdobju, v katerem so bila sredstva porabljena.

Neravnovesje na svetovnih trgih mleka
Na ministrstvu ob tem pojasnjujejo še, da se sektor mleka že dlje sooča z neravnovesjem med ponudbo in povpraševanjem na svetovnih trgih. "Kot posledica nestabilnih razmer so se znižale odkupne cene surovega mleka. Tako je EU za stabilizacijo razmer v sektorju mleka sprejel ukrep, na podlagi katerega bodo zainteresirani proizvajalci mleka lahko prejeli nadomestilo za zmanjšano oddajo mleka v mlekarne," so še zapisali na ministrstvu.