Manjšinski lastnik upa, da bo stečajna upraviteljica razveljavila nekatere posle družbe Pejo Šampionka, ki jih je ta sklepala v zadnjem letu, in tako dosegla, da se sredstva vrnejo v stečajno maso. Foto: MMC RTV SLO
Manjšinski lastnik upa, da bo stečajna upraviteljica razveljavila nekatere posle družbe Pejo Šampionka, ki jih je ta sklepala v zadnjem letu, in tako dosegla, da se sredstva vrnejo v stečajno maso. Foto: MMC RTV SLO

Stečajni postopek je bil uveden zaradi insolventnosti, vložila pa ga je družba sama, saj je bila prezadolžena in potrebna sanacije, je pojasnil direktor in manjšinski lastnik Sebastjan Vežnaver. Dodal je, da je za slabo stanje družbe odgovoren predvsem nekdanji lastnik Edvin Pejovič, ki naj bi družbi odvzel določen del kapitala, nekatere posle pa prenesel na svoje lastno podjetje. Gre za prodajo 12 hiš, stanovanjskega bloka in parcele v Ankaranu v lasti družbe Pejo Šampionka Pejovičevemu podjetju Pejo. Za vse skupaj naj bi Pejovič odštel štiri milijone evrov.

Manjšinski lastnik tako upa, da bo stečajna upraviteljica razveljavila nekatere posle, ki jih je družba sklepala v zadnjem letu, in tako dosegla, da se sredstva vrnejo v stečajno maso. S tem bi se po njegovih besedah v stečajni masi nabralo dovolj sredstev, da bi se poplačale vse obveznosti do upnikov. Upniki imajo zdaj do 13. novembra čas, da prijavijo terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku.

Pejoviča toži srbska Beohemija-Inhem
Sicer pa je Vežnaver zanikal, da bi sam kakor koli oškodoval družbo v času, ko je bil njen prvi mož, to je od avgusta lani. Izgubo so po njegovih besedah lani zaznali predvsem zato, ker so morali odpisati določene fiktivno prikazane stvari.

Glede tožbe, ki jo je zoper Pejoviča pred meseci vložila srbska Beohenija, pa je Vežnaver dejal, da upa, da bo dobil povrnjen svoj del, dodal pa je tudi, da imajo več konkretnih dokazov za goljufijo. Gre za posel, v katerem je srbski proizvajalec detergentov Beohemija-Inhem avgusta lani za šest milijonov evrov kupil družbo Pejo Šampionka, Pejovič pa naj bi jim v prodajni pogodbi med drugim prikril, da ima družba 3,5 milijona evrov poroštev do albanskega podjetja. Vežnaver je nato od Biohemije odkupil 14-odstotni delež Šampionke, srbsko podjetje pa na sodišču zahteva razveljavitev prodajne pogodbe s Pejovičem.