Iztekata se roka za oddajo napovedi Dursu za odmero kapitalskih dobičkov pri prodaji vrednostnih papirjev in investicijskih kuponov ter za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in izvedenih finančnih instrumentov. Foto: BoBo
Iztekata se roka za oddajo napovedi Dursu za odmero kapitalskih dobičkov pri prodaji vrednostnih papirjev in investicijskih kuponov ter za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in izvedenih finančnih instrumentov. Foto: BoBo
Napovedi ni treba vložiti tistim, ki so imeli v lasti katerega od razveljavljenih vrednostnih papirjev bank. Država je namreč konec lanskega decembra v okviru sanacije bank razveljavila vse delnice NLB-ja, NKBM-ja, Abanke, Probanke in Factor banke. Foto: BoBo

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako državljani Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala pridobili na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Napovedi ni treba vložiti tistim, ki so imeli v lasti katerega od razveljavljenih vrednostnih papirjev bank. Država je namreč konec lanskega decembra v okviru sanacije bank razveljavila vse delnice NLB-ja, NKBM-ja, Abanke, Probanke in Factor banke. Ker so bile razveljavljene brez kakršnega koli poplačila delničarjev, se za davčne namene šteje, da je njihova vrednost ob odsvojitvi enaka nič.

Napoved je sicer treba oddati, ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zniža dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala, mora napoved vložiti v elektronski obliki preko sistema e-Davki. V primeru nižjega števila tovrstnih transakcij pa lahko tudi napoved v papirnati obliki.

Dohodnina od obresti le za Slovence
Napoved za odmero dohodnine od obresti morajo vložiti zavezanci, slovenski državljani, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU-ju je lani presegel znesek 1000 evrov. Davčna stopnja tudi tu znaša 25 odstotkov.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti pa je treba Dursu prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Stopnja davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih začne pri 25 odstotkih in se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, v tem primeru se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka.