Pobudniki zadruge Naš Mercator ponujajo alternativo prodaji Agrokorju. Foto: BoBo
Pobudniki zadruge Naš Mercator ponujajo alternativo prodaji Agrokorju. Foto: BoBo

Iz Mercatorja so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so bili izpolnjeni še zadnji pogoji za popolno in brezpogojno izvedbo finančnega prestrukturiranja skupine Mercator. Prejšnji teden so iz družbe že sporočili, da so z bankami upnicami in lizingodajalci podpisali celovito pogodbeno dokumentacijo za izvedbo finančnega prestrukturiranja skupine, s čimer je po njihovih navedbah zagotovljena dolgoročna finančna stabilnost družbe.

S podpisom pogodbene dokumentacije so bili v Sloveniji izpolnjeni vsi pogoji za uveljavitev njenih določil, v drugih državah jugovzhodne Evrope pa je bilo treba končati postopke regulatornih soglasij in registracij.

Balažič: Jasna podpora Mercatorju
Kot je ob podpisu pogodbene dokumentacije poudaril Balažič, so banke in lizingodajalci s pristopom k dogovoru o finančnem prestrukturiranju jasno izrazili podporo Mercatorju ter potrdili, da je družba z doseženim reprogramom sposobna v celoti izvesti začrtano strategijo izboljšanja poslovanja po samostojnem scenariju.

Po mnenju predsednika uprave Mercatorja se bo družba na temeljih doseženega dogovora zdaj lahko še intenzivneje usmerila v izvajanje zastavljenih dejavnosti poslovnega prestrukturiranja.

Mercator tudi politično vprašanje
Postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju se je v zadnjih mesecih zavlekel, nazadnje pa je bil rok za izvedbo posla podaljšan do 30. junija.

V teh dneh prodaja Mercatorja vse bolj postaja tudi politično vprašanje. Sindikati tako opozarjajo, da Agrokor ni primeren kupec in da bi lahko s prodajo nastale nepopravljive posledice.

Vlada: SDH naj predstavi proces prodaje
Vlada je prejšnji teden Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki upravlja državno premoženje, naložila, da v okviru svojih pristojnosti na naslednji seji vlade predstavi potek procesa prodaje Mercatorja in oceni tveganja, povezana z izvedbo ali neizvedbo prodaje.

Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je v pogovoru za sobotno Delo pojasnil, da se SDH ne namerava vmešavati v prodajo Mercatorja, saj to ni v njegovi pristojnosti, pričakuje pa, da bosta Nova Ljubljanska banka in Nova Kreditna banka Maribor proučili vse zorne kote prodaje.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je prav tako zaskrbljen glede načrtovane prodaje Mercatorja Agrokorju. Tako je v ponedeljek dejal, da pričakuje na četrtkovi seji vlade nadaljevanje razprave o tej temi. Pojavila se je tudi pobuda za alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja v potrošniško-delavsko-dobaviteljsko kooperativo Naš Mercator.
Dragonja: Želimo strokovno mnenje
Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle ministra za gospodarstvo, je zatrdil, da želi vlada od SDH-ja predvsem neodvisno strokovno presojo. Vlada je s tem storila "korak naprej", je ocenil po sestanku s pobudniki za alternativni odkup Mercatorja in preoblikovanje v zadrugo Naš Mercator.

S pobudo sta ga seznanila generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva in nekdanji poslanec Zaresa Tadej Slapnik ter nepovezani poslanec Brane Golubović (prej PS). Po Slaparjevih besedah želijo s predlogom odpreti razpravo ter ponuditi alternativo prodaji Mercatorja Agrokorju. Od vlade pričakujejo pomoč pri spodbujanju socialnega podjetništva.