Zagon lakirnice se utegne preložiti, saj v nevladni organizaciji Rovo vztrajajo, da je treba spoštovati zakonodajo, ki se nanaša na okoljevarstveno dovoljenje. Foto: BoBo
Zagon lakirnice se utegne preložiti, saj v nevladni organizaciji Rovo vztrajajo, da je treba spoštovati zakonodajo, ki se nanaša na okoljevarstveno dovoljenje. Foto: BoBo

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo odločbo, s katero je pritožbo novomeške nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje zavrnilo. Ministrstvo je z njo zavrnilo tudi zahtevo organizacije Rovo za izrek ničnosti okoljevarstvenega dovoljenja, so sporočili z ministrstva. "S to odločitvijo je dovoljenje dokončno, ne pa pravnomočno," so izpostavili na ministrstvu in dodali, da Magna Steyr po določbah zakona o varstvu okolja lahko začne obratovati šele po njegovi pravnomočnosti. To se sicer zgodi v roku 30 dni od vročitve odločbe ministrstva, a le, če nobena izmed strank v tem roku ne vloži tožbe na upravno sodišče.

Marinček: Zakonodajo je treba spoštovati
A to se bo po napovedih predstavnika okoljske organizacije Rovo Gorazda Marinčka zgodilo. Pri tem vztrajajo, kot je dejal, zato, ker je zakonodajo treba spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Marinček je pred časom predlagal, naj država, če meni, da to v tem primeru ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni. Čeprav nekateri trdijo, da se zakonov ne da spreminjati tako hitro, je Marinček ocenil, da bi vlada in DZ to lahko storila v roku enega meseca.

"Če bi spremenili člen o posebnem zakonu o Magni tako, da bi zapisali, da lahko investitor ne glede na zakon o vodah gradi na razvojnem območju, bi to zagato rešili," je poudaril. Ta zakon je po njegovih besedah "povozil" že nekaj drugih zakonov, naj to naredi še za zakon o vodah in investicija se bo lahko izvedla v skladu z zakonodajo. Ker je vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič v četrtek napovedal, da bodo o Magni govorili z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ki sta iz kvote SMC-ja, ga je Marinček pozval, naj na srečanje povabijo še njega. Na njem bi jima znova razložil, kako lahko zakonito rešijo nastali položaj, je navedel.

Se bo zagon Magnine lakirnice prestavil?

Negotovost je mogoče rešiti
Ministrstvo poudarja, da Magna za obratovanje potrebuje pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, Marinček pa je predlagal, naj izda začasno dovoljenje na podlagi izdanega okoljevarstvenega dovoljenja, s čimer bi Magna po njegovem mnenju lahko obratovala dvakrat po pol leta ne glede na morebitno tožbo na upravnem sodišču. S tem bi lahko rešili tudi negotovost trenutno okoli 200 zaposlenih, ki jih skrbi, da bodo ostali brez dela.

Da je odločitev okoljskega ministrstva pomemben mejnik v upravnih postopkih za odprtje in zagon proizvodnje v tovarni, pa je povedal hoški župan Marko Soršak, a je hkrati dodal, da pogoji za začetek proizvodnje še niso izpolnjeni. Kot je povedal, si v občini Hoče-Slivnica prizadevajo za čimprejšnji začetek poslovanja, kar bo odprlo tudi vrata za nadaljevanje te največje začetne oz. greenfield investicije v državi, ki ima ambicijo postaviti sodobno tovarno za proizvodnjo celotnih avtomobilov. "Za doseganje tega cilja in v skladu s sklepi občinskega sveta zato znova vabim k dialogu tako vlado kot nevladno organizacijo Rovo, v njem pa so pripravljeni konstruktivno sodelovati tudi predstavniki občine," je dodal Soršak.