Prostori nove lakirnice v Hočah. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Prostori nove lakirnice v Hočah. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Predstavniki že zaposlenih v novi lakirnici so v javnosti potožili, da ne vedo, kdaj bodo lahko začeli delati. Kot je povedal Jure Šafner, ki je v Hoče prišel iz graške tovarne in dela kot planer, bi morali že prihodnji teden začeti poskusno proizvodnjo, a kot slišijo, se pojavljajo težave zaradi pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.

Tudi poslovna sekretarka v podjetju Nataša Vidovič, ki je veliko v stiku z zaposlenimi, je opazila njihovo negotovost. Kot je dejala, delavci pogosto sprašujejo, kaj se dogaja in ali se morajo res bati, da bi spet ostali brez službe.

Po navedbah Urha Klevžeta, zadolženega za upravljanje objekta, se v podjetju širijo govorice, da obstajajo že rezervni načrti, po katerih bi določene dejavnosti preselili nazaj v Gradec.

Ta teden je z zaposlenimi govoril tudi prvi mož hoške tovarne David Adam, ki jih je seznanil z dejstvom, da se pojavljajo določeni zapleti. A je hkrati delavcem zagotovil, da si prizadevajo za to, da bi projekt stekel in da bodo zaposleni lahko opravljali svoje delo.

Za nas to pomeni negotovost. Nekdo na drugi strani Slovenije se je odločil igrati politične igre na naš račun. Vem, da so nekatera vprašanja še odprta in prav je, da se rešijo, vendar osebno pričakujem drugega otroka, odplačujem kredit, zdaj pa, namesto da bi se veselil vseh teh stvari, čakam, kaj se bo zgodilo.

Jure Šafner, zaposlen v Magni

Zaposleni pritiskajo na okoljevarstvenike

Zaposleni menijo, da bi nasprotniki Magninega projekta morali razumeti, da so na drugi strani tudi ljudje, ki bi radi in si želijo delati pri delodajalcu, "kakršnih v Sloveniji ni veliko". Ob tem so dodali, da je podjetje izpolnilo vse zahteve in želje okoljevarstvenikov, zato ne razumejo, kaj naj še naredijo. Čeprav niso konkretno navedli, proti komu je uperjen poziv, je jasno, da leti predvsem na novomeško okoljsko organizacijo Rovo in njenega predstavnika Gorazda Marinčka, ki je vložil ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje in v primeru zavrnitve že vnaprej napovedal tožbo na upravnem sodišču.

Marinček: Zakon o vodah prepoveduje gradnjo na vodovarstvenih območjih

Marinček je dejal, da pri ugovoru vztraja, saj je slovensko zakonodajo treba spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Že pred časom je tudi predlagal, da država, če meni, da v tem primeru to ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni.

100.000 evrov v zameno za umik pritožbe

Ob tem je dodal, da je deležen vse večjih pritiskov, saj naj bi jim kurirji z različnih delov države prinašali ponudbo v vrednosti 100.000 evrov za večletno financiranje dejavnosti društva, če bi Rovo umaknil pritožbo. Ponudbe ne mislijo sprejeti, je pa jasno povedal, da gre za poskus korupcije, ki naj ga obravnavajo za to pristojni organi. Pri tem, kot je dodal, utemeljeno domneva, da naj bi ponudba do njih prišla po naročilu Magnine PR-agencije, to pa je od vsega začetka agencija Pristop.

Glede očitkov, da je zaradi njihovih pritožb ogrožen celoten projekt in načrtovani zagon proizvodnje, je Marinček še dodal, da zakonodaja investitorju, če mu zmanjkuje časa za dopolnitev zakona, omogoča pridobitev dveh polletnih začasnih dovoljenj za obratovanje.

Zorčič bi preverjal nevladne organizacije

Vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju izrazil upanje, da ti dogodki ne bodo zaustavili zagona Magne. O tem z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in okoljskim ministrom Juretom Lebnom iz kvote SMC-ja sicer še niso govorili, a imajo pogovor o tem predviden. Zorčič je dejal, da bo treba resno razmisliti o tem, katere so tiste nevladne organizacije, ki zastopajo javni interes, in katere ne. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno področje prevetriti v smeri, da bodo to res kompetentne in odgovorne organizacije.

Poskus podkupovanja za zagon Magne?