Slovenija je v Bruslju opozorila na hrvaško nespoštovanje vladavine prava in napovedala, da je ne bo podprla pri vstopu v OECD. Foto: Reuters
Slovenija je v Bruslju opozorila na hrvaško nespoštovanje vladavine prava in napovedala, da je ne bo podprla pri vstopu v OECD. Foto: Reuters
false
Generalni sekretar organizacije Angel Gurria naj bi namreč v prihodnjih dneh, predvidoma v petek, predstavil svoj predlog glede nadaljnje širitve organizacije. Foto: BoBo
Bukarešta
Romunija naj bi bila po nekaterih informacijah edina evropska država, ki bo predlagana za članstvo. Foto: Reuters
Slovenija zagrozila z blokado Hrvaške

Zunanji minister Karl Erjavec je ob tem dejal, da je eden izmed osnovnih pogojev za članstvo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) spoštovanje mednarodnega prava. Dodal je, da "ne bomo podprli članstva Hrvaške v OECD-ju, ker smo mnenja, da ne izpolnjuje vseh pogojev". To je prvo uradno opozorilo Slovenije v povezavi s širitvijo, o kateri naj bi v OECD-ju odločali konec meseca. Slovenija je po navedbah virov omenjeno opozorilo posredovala na sestanku veleposlanikov članic pri EU-ju, na katerem je Evropska komisija danes pod točko razno poročala o stanju glede naslednje širitve OECD-ja.

Generalni sekretar organizacije Angel Gurria naj bi namreč v prihodnjih dneh, predvidoma v petek, predstavil svoj predlog glede nadaljnje širitve. V EU-ju od leta 2007 velja dogovor, da Unija pri odločanju o širitvi OECD-ja vedno podpre vse svoje članice. V tem primeru se za članstvo potegujejo Hrvaška, Bolgarija in Romunija.

Slovenija je v povezavi s tem danes po navedbah virov članice Unije obvestila, da članstva Hrvaške ne more podpreti, ker ta država ne izpolnjuje vseh pogojev, konkretno vladavine prava, kamor spada spoštovanje odločitev mednarodnih sodišč.

Prvo uradno sporočilo Slovenije
To je prvo uradno sporočilo Slovenije o tem, da ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD-ju. Neuradno naj bi bili sicer slovenski predstavniki generalnemu sekretarju OECD-ja to že nakazali ob robu blejskega strateškega foruma. V povezavi s širitvijo OECD-ja, o kateri članice organizacije odločajo s konsenzom, je sicer še veliko vprašanj. Pričakovati je še druge tehnične in politične zaplete, ki niso povezani s Slovenijo.

Gurria naj bi za članstvo v organizaciji od omenjenih treh članic Unije predlagal samo eno, Romunijo, in še tri latinskoameriške države - Argentino, Brazilijo in Peru. Tako velika širitev naj bi bila po nekaterih podatkih velik tehnični zalogaj za organizacijo.

EU naj bi po navedbah virov poskušal pri OECD-ju vplivati na spremembo osnutka resolucije, ki vključuje predlog širitve, saj naj bi vladalo med članicami nezadovoljstvo zaradi vključitve le ene izmed treh evropskih držav. V tem kontekstu so bile članice EU-ja danes obveščene, da Slovenija članstva Hrvaške pri OECD-ju ne more podpreti.

Hrvaška presenečena
Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da so presenečeni nad odločitvijo Slovenije, da ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD-ju. Poudarili so, da je Slovenija do zdaj pomagala Hrvaški v pristopnem procesu. Hrvaška je tudi napovedala, da bo še naprej zagovarjala svoje članstvo v OECD-ju. Na ministrstvu so še dodali, da je Hrvaška na začetku leta poslala pismo o nameri za članstvo v tej mednarodni organizaciji.

"Novico, ki smo jo danes prejeli iz Bruslja, o slovenski vnovični preučitvi pozitivnega stališča o našem vstopu v OECD, je presenetljiva. Slovenija je zaradi dvostranskega vprašanja meje napovedala blokado postopka, ki ga dejavno podpirajo Evropska komisija in države članice EU-ja," so zapisali v sporočilu na sedežu hrvaške diplomacije.

Kot so pojasnili, "je Slovenija do zdaj podpirala hrvaška prizadevanja za članstvo v OECD-ju ter je v številnih posvetovanjih posredovala lastne izkušnje iz pristopnega procesa".

Slovenija zagrozila z blokado Hrvaške