Slovenija letno za obresti odšteje že dobro milijardo evrov. Foto: EPA
Slovenija letno za obresti odšteje že dobro milijardo evrov. Foto: EPA

Pribitek slovenskih obveznic na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je - sodeč po podatkih borze MTS - znašal 2,28 odstotne točke. Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je vse od ukrepov za krepitev stabilnosti bank konec lanskega leta in ob dveh uspešnih letošnjih zadolžitvah na mednarodnem trgu vztrajno padala in se sredi meseca znašla na najnižji ravni od vstopa v evrsko območje.

Zaradi povečanja nestabilnosti na domačem političnem prostoru, ki jo je napovedala zmaga ljubljanskega župana Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije, pa se je začela spet zviševati in je presegla mejo štirih odstotkov.

Hitre predčasne volitve bi pomirile vlagatelje
Napetost je nekoliko popustila danes, ko je predsednik republike Borut Pahor po srečanju s premierko Alenko Bratušek pojasnil, da se v nastalih razmerah zavzema za predčasne volitve. Bratuškova je izrazila pripravljenost odstopiti, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem.

Politična nestabilnost velja v času, ko se slovensko gospodarstvo vendarle postopno izvija iz najhujše krize, za največjo nevarnost pri nadaljevanju gospodarskega okrevanja. Slovenija je sicer po zagotovilih vlade z dolarsko in evrsko zadolžitvijo za letos končala zadolževanje na mednarodnih trgih. Skupno se je zadolžila za okoli 4,5 milijarde evrov.