Izdaja zakladnih menic je nekoliko omilila pritisk na slovensko dolgoročno zadolževanje. Foto: EPA
Izdaja zakladnih menic je nekoliko omilila pritisk na slovensko dolgoročno zadolževanje. Foto: EPA

Prejšnji teden se je zahtevana donosnost za slovenske 10-letne obveznice kratek čas povzpela nad sedem odstotkov, po izdaji zakladnih menic pa se je občutno znižala. Danes okoli 15. ure je bila na elektronski borzi MTS pri 5,92 odstotka oz. 0,17 odstotne točke pod izhodiščem.

Pribitek slovenskih obveznic na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako znaša 5,76 odstotne točke.

Marca donosnost do dospelosti petodstotna
Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Prejšnjo sredo je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je imela Slovenija tako visoke obresti avgusta lani. Tedaj so se že zelo približale osmim odstotkom.

Potem ko je Slovenija prejšnjo sredo uspešno izdala za 1,1 milijarde evrov 18-mesečnih zakladnih menic, pa se je zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo 10 let občutno znižala, umirila pa so se tudi ugibanja na mednarodnih finančnih trgih glede morebitne finančne pomoči Sloveniji.

Slovenija bo tipala teren
Ta teden so se sicer začeli sestanki z mednarodnimi vlagatelji, na katerih bo Slovenija preverila možnost letošnjega financiranja na mednarodnih trgih. Mandat za organizacijo sestankov so dobile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan Chase, srečanja pa bodo potekala v ključnih ameriških finančnih središčih in v Londonu.

Zahtevana donosnost upadla tudi drugim evrodržavam
Nižjo zahtevano donosnost imajo danes tudi obveznice drugih ranljivih evrskih držav, med njimi španske (-0,26 odstotne točke na 4,27 odstotka), italijanske (-0,16 odstotne točke na 3,94 odstotka), irske (-0,16 odstotka na 3,51 odstotka) in portugalske obveznice (-0,13 odstotne točke na 5,76 odstotka).