Največ naložb je namenjenih digitalizaciji in avtomatizaciji delovnih procesov. Foto: Shutterstock
Največ naložb je namenjenih digitalizaciji in avtomatizaciji delovnih procesov. Foto: Shutterstock

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) Dagmar von Bohnstein je na novinarski konferenci povedala, da se je Slovenija izkazala kot močna poslovna partnerica nemških vlagateljev. "Čeprav je trg razmeroma majhen, številna nemška podjetja črpajo obsežno strokovno znanje slovenskih podjetij, njihovo inovacijsko moč in visoko kvalificirane strokovnjake ter se tako opirajo na tradicionalno dobro sodelovanje, zlasti v avtomobilskem in industrijskem sektorju," je povedala.

V raziskavi, ki so jo opravili na slovensko-nemški gospodarski zbornici, so sodelujoči Slovenijo uvrstili na prvo mesto lestvice najprivlačnejših poslovnih lokacij v regiji srednje in vzhodne Evrope, na kateri je 16 držav. Nasledila je Estonijo, ki je bila na prvem mestu od leta 2019. Sloveniji sledijo Poljska, Češka, Estonija, Hrvaška in Slovaška.

Kot je še poudarila von Bohnstein, so nemško-slovenski gospodarski odnosi stabilni in dobri. Čeprav se je obseg trgovine lani rahlo zmanjšal, je bila Nemčija druga najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. "Nemška podjetja v Sloveniji neposredno in prek dobaviteljev zagotavljajo približno 50.000 delovnih mest," je dejala.

Naložbe v raziskave in razvoj se iz leta v leto povečujejo

Gospodarske razmere v Sloveniji so ocenili kot zadovoljive z rahlo rastočimi pričakovanji. Naložbe v raziskave in razvoj se iz leta v leto povečujejo. Največ naložb je namenjenih digitalizaciji in avtomatizaciji delovnih procesov. Tudi uporaba umetne inteligence se je lani močno razvila in postala nepogrešljiv del delovnih procesov, so poudarili v zbornici.

Vprašani so kot največje izzive Slovenije navedli razmeroma visoke davčne obremenitve, nepredvidljivost gospodarske politike, boj proti korupciji, neučinkovitost javne uprave, razmeroma visoke stroške dela in pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

"Čeprav se gospodarske razmere rahlo izboljšujejo, je še vedno čutiti negotovost glede nadaljnjega razvoja. Glavni razlogi za to so nepredvidljiva gospodarska politika države, trajajoča energetska kriza in vztrajno visoka inflacija. Polovica vprašanih ostaja pesimistična glede stabilnosti gospodarskega okolja v prihodnje, zato bi bilo treba na tem področju nujno ukrepati," je pozvala von Bohnstein. Z izzivi, kot je pomanjkanje delovne sile, se sicer spopadajo tudi mnoge druge države, je dodala.

Po ocenah člana upravnega odbora AHK Slovenija in direktorja družbe Schenker Mladena Ljubasa se slovenska podjetja kljub številnim izzivom uspešno spopadajo z zahtevnimi gospodarskimi pogoji, ki izhajajo iz zaostrenih geopolitičnih razmer. "Slovenija ima dobro strateško lego in stabilno poslovno okolje, zato je zanimiva za številne vlagatelje," je dodal.

V anketi, ki so jo izvedli med 19. februarjem in 15. marcem letos, je sodelovalo 101 podjetje.

Ugled Slovenije med nemškimi investitorji raste, strukturni izzivi ostajajo