Sezonski delavci. Foto: BoBo
Sezonski delavci. Foto: BoBo

Ta med drugim prinaša sezonska dela za tujce v gostinstvu in turizmu in novosti pri privabljanju visokokvalificirane delovne sile. Iz vrst socialnih partnerjev je slišati več pomislekov. Še posebej ostri so zastopniki delavcev.

Vprašanje, kako dolgo bo delavec lahko imel status sezonskega delavca, ne bo več odvisno od letnega časa, od sezone, od povečanega obsega del, ampak od tega, koliko časa bo imel delovno dovoljenje. Sindikalist Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije opozarja, da je to nesprejemljivo: "V tem primeru lahko pride do zlorabe pravic zaposlenih in delodajalec kolobari delavce z vizumom za šestmesečno delo v Sloveniji skozi dvanajstmesečno obdobje in to je nesprejemljivo."

Pri nas poznamo samo sezonske delavce v kmetijstvu, zdaj bi sezonsko delo uvedli še v turizmu in gostinstvu. Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice skrbi, da bodo delodajalci v prvi fazi skušali sezonsko delo razširiti še v druge panoge: "Druga faza bo pa ta, da jih prestavimo v področno zakonodajo, da bo potem lahko ta delavec delal v drugih oblikah dela, kjer pa ne velja delovna zakonodaja."

Predlog se dotika tudi plač. Visokokvalificirana delovna sila mora zdaj prejemati plačo vsaj v višini 1,5 povprečne mesečne bruto plače, po novem pa bi se plača znižala na višino povprečne mesečne bruto plače.

"Ne vidim razloga, da se znižuje minimalni mesečni prejemek," pravi Zorko. Lukić pa dodaja, da ne razume, zakaj bi se šli "socialni dumping na račun kogar koli, v tem primeru visokokvalificirane delovne sile".

Delodajalci se s predlogom o novem sezonskem delu strinjajo – imajo pa nekaj pomislekov glede drugih členov zakona. So pa socialni partnerji enotni glede tega, da bi morali zakon pred javno razpravo uskladiti.