Azijske borze so trgovanje začele v rdečih številkah. Foto: Reuters
Azijske borze so trgovanje začele v rdečih številkah. Foto: Reuters
Wall Street
Newyorška borza je v četrtek doživljala enega najbolj burnih dni v zgodovini. Foto: EPA
Grčija sprožila negotovost na borzah

Vrednosti vseh najpomembnejših svetovnih indeksov so se zmanjšale za več kot tri odstotke. Japonski indeks Nikkei je v jutranjem trgovanju padel za 4,1 odstotka, 1,6 odstotka pa je izgubil tudi glavni avstralski indeks. Južnokorejski indeks Kospi je padel za dva odstotka, kitajski indeks Šanghaj pa je izgubil 1,5 odstotka vrednosti. Padle so tudi vrednosti delnic v Tajvanu, Singapurju in na Novi Zelandiji.

Japonska zaskrbljena nad rastjo vrednosti jena
Japonski premier Jukio Hatojama je povedal, da je zelo zaskrbljen zaradi padcev na borzah, japonska centralna banka pa je obljubila, da bo komercialnim bankam popsodila 20 milijard dolarjev, da bi spodbudila njihovo likvidnost. "Japonska banka bo s posojili povečala varnost na trgih," je povedal predstavnik japonske banke.

BBC je poročal, da kriza v Evropi škoduje Japonski, saj se njeno gospodarstvo zanaša predvsem na izvoz, in ko se vlagatelji od nestabilnega evra obračajo k stabilnejšim valutam, kot je na primer jen, to krepi japonsko valuto in dela njihove proizvode dražje v tujini.

Newyorška borza v četrtek doživela šok
Padci na svetovnih borzah so se zgodili le dan po tem, ko je Wall Street v četrtek doživel enega najbolj divjih trgovalnih dni v zgodovini in je osrednji indeks Dow Jones je uro in pol pred koncem trgovanja izgubil skoraj 1.000 točk, nato pa okreval in na dnevni ravni nazadoval za 347 točk.

Začelo se je z zaskrbljenostjo zaradi grške dolžniške krize, saj se ameriški vlagatelji bojijo, da bi se kaj podobnega, kot se dogaja Grčiji, lahko zgodilo tudi drugim evropskim državam, kar bi imelo neposredno škodo za ZDA, največjo trgovinsko partnerico Evropske unije, in za svetovno gospodarsko okrevanje. Na divje nihanje indeksa naj bi vplivalo več dejavnikov, med drugim napaka pri navajanju vrednosti ene izmed delnic.

Niža se vrednost funta
Medtem ko so v javnost prihajala poročila o izidih britanskih volitev, se je znižala vrednost funta glede na evro in dolar. Funt je padel za tri cente oz. dva odstotka glede na dolar in tako dosegel vrednost 1,46 dolarje za funt, proti evru pa je izgubil dva centa oz. 1,6 odstotka in je bilo tako treba za en funt odšteti 1,15 evra.

Grčija sprožila negotovost na borzah