Ob začasni ustavitvi proizvodnje bodo imeli Revozovi delavci t. i. nedelovne dni. Foto: BoBo
Ob začasni ustavitvi proizvodnje bodo imeli Revozovi delavci t. i. nedelovne dni. Foto: BoBo

Vodja Revozove službe za komuniciranje Nevenka Bašek Zildžović je povedala, da jim podjetje Treves iz Biča pri Trebnjem, specializirano za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije, dobavlja različno izolirane talne in druge obloge ter še nekaj drugih izdelkov, ki jih vgrajujejo v model twingo.

Ker njegova proizvodnja obsega dve tretjini Revozove proizvodnje, naj bi ta stala vse do prihodnjega tedna. Revoz in Treves skušata sicer nastalo zagato čim prej rešiti, je pristavila.

Zaloge omenjenih delov jim bodo zadostovale še za delovni izmeni v sredo. Ker twingo pri dnevni proizvodnji, ki nekoliko presega 700 avtomobilov, predstavlja večinski delež, pa so se odločili za njeno popolno zaustavitev za določen čas.

V Revozu menijo, da bodo nekaj dni izpada proizvodnje hitro nadomestili

Proizvodnja bo zagotovo stala v četrtek in petek, za prihodnji teden pa sicer še ne vedo, kdaj jo bodo lahko vnovič zagnali. Čakajo tudi na Trevesove podatke. To podjetje jim bo namreč ob preselitvi dela svoje proizvodnje v tujino sporočilo, kdaj bo znova omogočena nemotena oskrba, je pojasnila.

Ob ustavitvi proizvodnje bodo Revozovi delavci, ki so se v ponedeljek vrnili s podaljšanega kolektivnega dopusta, ki so ga začeli po popoldanski izmeni 24. decembra, imeli t. i. nedelovne dni.

Revoz sicer deluje v dveh izmenah, v približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model twingo, izdelujejo še električni twingo ter modela clio in električni smart.

Prihodnji teden bodo skušali nadaljevati vsaj proizvodnjo clia in čim prej tudi twinga. Revoz sicer zaposluje nekaj več kot 2400 ljudi, ob zaustavitvi proizvodnje pa bodo v podjetju ostali le zaposleni pri določenih projektih, ki jih ne morejo prekiniti.

Bašek Zildžovićeva je sicer stanje ob epidemiji covida-19 označila za negotovo. "Vse to vpliva na dinamiko podjetja, temu smo se morali prilagajati. Veliko je bilo nedelovnih dni," je dejala in zagotovila, da se trudijo prilagajati trgu in da pri izpolnjevanju naročil niso imeli težav.

Verjamejo tudi, da bodo tudi teh nekaj dni izpada proizvodnje zaradi požara v Trevesu hitro nadomestili, je dodala.

Požara v podjetjih Riko hiše in Treves pogasili, gmotna škoda velika

V Trevesu zagorelo prejšnjo sredo

Jutranji požar se je hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

Po besedah direktorja Trevesa Andreja Baškoviča nadomestitev proizvodnje iščejo v hčerinskih podjetjih v Španiji in Franciji, v Španijo pa so že poslali del nepoškodovanih proizvodnih sredstev in del zaposlenih. Nastale gmotne škode še niso ocenili.

Pogorela je sicer stavba, ki so jo imeli v najemu od sosednjega podjetja Eurotek, na tej pa je bila manjša sončna elektrarna drugega najemnika. Prek matičnega podjetja v Franciji so imeli vse zavarovano, ker gre za tujo oz. ameriško zavarovalnico, pa se bo ocena škode predvidoma zavlekla, je še dejal Baškovič.

Na Policijski upravi Novo mesto so medtem povedali, da vzroka požara še niso ugotovili in da preiskava še poteka.

V Revozu bodo znova zaustavili proizvodnjo