Foto:
Foto:
Evropska komisija napoveduje težke čase. Foto: EPA
Gaspari je spomnil, da je podobno oceno kot Evropska komisija dal tudi IMF, pričakuje tudi oceno OECD-ja, vseeno pa naj bi se vsi vrteli okoli približno enake številke. Foto: MMC RTV SLO
EU nam napoveduje slabo gospodarsko rast

Kot je znano, je Evropska komisija Sloveniji napovedala, da se bo obseg slovenskega BDP-ja zmanjšal za 3,4 odstotka in pa bistveno zvišanje javnofinančnega primanjkljaja, v višini 5,5 odstotka BDP-ja za letos in 6,5 odstotka BDP-ja za prihodnje leto.

Pakt o stabilnosti in rasti sicer dopušča triodstotni primanjkljaj bruto domačega proizvoda. Zato minister za finance verjeme, da se bo "zelo verjetno" sprožil postopek proti Sloveniji. Minister ob tem tudi dodaja, da bodo postopka "zelo verjetno deležne vse države članice".

"Vsekakor bo postopek terjal jasno pripravo izhodne strategije, pravzaprav Evropska komisija to terja že zdaj in mi smo z našim stabilizacijskim načrtom to tudi poslali," je še povedal minister. Slovenija je program stabilnosti v Bruselj poslala 23. aprila in minister pričakuje, da bo julija obravnavan na zasedanju finančnih ministrov EU-ja.

Napoved EK-ja glede zunanje trgovine "nerealna"
Ob tem je danes minister Križanič še opozoril, da je "pod vprašajem še en drug primanjkljaj", in sicer zunanjetrgovinski primanjkljaj oziroma primanjkljaj tekočega računa plačilne bilance. Evropska komisija ocenjuje, da bo ta letos v Sloveniji 4,6-odstoten, prihodnje leto pa 4,4-odstoten. Minister Križanič je napovedi Evropske komisije za zunanjetrgovinski primanjkljaj označil za "nerealne".

Slovenija naj bi prihodnje leto znova dosegla gospodarsko rast, in sicer 0,7-odstotno, je predvidevala Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi. Brezposelnost se bo po predvidevanjih komisije letos zvišala na 6,6 odstotka, v prihodnjem letu pa na 7,4 odstotka, a bo ostala pod povprečjem EU-ja. Komisija napoveduje še 0,4-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa 2-odstotno. V evrskem območju bo letos inflacija 0,4-odstotna, prihodnje leto pa 1,2-odstotna.

V evrskem območju in celotni Evropski uniji se bo obseg bruto domačega proizvoda letos zmanjšal za štiri odstotke. Komisija s tem ugotavlja, da je evropsko gospodarstvo sredi najgloblje in najbolj razširjene recesije v povojnem obdobju.

"Slovenija bo resno trpela"
Po predvidevanjih EK-ja bo Slovenija kot zelo odprto gospodarstvo "resno trpela zaradi poglabljanja globalne recesije". Bistveno se bo povečala brezposelnost, še pravi Komisija in dodaja, da bodo vladni ukrepi za spodbujanje krajšega delovnega časa po pričakovanjih zaustavili odpuščanja. Komisija opozarja še na "bistveno poslabšanje" na področju javnih financ.

Gaspari: Gre za racionalno oceno tega, kar se Sloveniji lahko zgodi
Za ministra za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparija, ki se trenutno mudi v Stockholmu,
napoved Evropske komisije ni presenetljiva. Kot je dejal, gre za "racionalno oceno tega, kar se v Sloveniji lahko zgodi". "Podobno oceno je dal tudi Mednarodni denarni sklad. Bomo videli, kakšno oceno ima o tem Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ampak tukaj se vsi vrtijo okoli približno enake številke," je še dejal minister.

Gaspari je sicer nakazal nekaj optimizma in dejal, da se v Evropi že kaže "nekaj prvih znakov pešanja krize". In če jih je mogoče videti v Evropi, naj bi z nekim krajšim zamikom prišli tudi v Slovenijo."

"Ob ukrepih, ki jih vlada že izvaja, in teh, ki se zdaj pripravljajo, je upati, da bomo na eni strani zmanjšali negativne učinke na zaposlenost, po drugi strani pa, da se bo dejansko oživilo delovanje bančništva oz. kreditnega trga, kar bo dobrim podjetjem omogočilo spet vzpostaviti takšne poslovne razmere, ki jim bodo omogočile lažji izhod iz krize," je še menil minister.

B. K./A. M.

EU nam napoveduje slabo gospodarsko rast