Kontrolorji zračnega prometa so poudarili, da so bili v stavko primorani. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se bodo kontrolorji zračnega prometa pridružili splošni stavki v Belgiji, zato bo zračni promet obstal. V belgijski kontroli zračnega prometa Skeyes so pojasnili, da ni jasno, koliko kontrolorjev se bo pridružilo stavki, pri tem pa dodali, da so bili v prepoved letalskega prometa primorani.

Predstavnik za odnose z javnostjo Skeyesa Dominique Dehaene je za AFP dejal, da bodo dovoljeni le vladni, vojaški in nujni poleti.
Skeyes sicer nadzorujejo zračni prostor pod 8000 metri, nad to mejo pa prostor nadzoruje kontrolni center v nizozemskem Maastrichtu, še poroča agencija.

V belgijski kontroli zračnega prometa tudi nimajo informacij o tem, koliko poletov bo v sredo odpovedanih in koliko potnikov bo prizadetih. K splošni stavki v Belgiji so pozvale tri sindikalne organizacije, ki zahtevajo višje plače. Po poročanju AFP-ja bo stavka povzročila zmedo v belgijski prestolnici. Ta dan bo sicer Bruselj, dom zveze Nato, gostil srečanje obrambnih ministrov. V Natu so za AFP pojasnili, da ne pričakujejo, da bo stavka vpliva na zasedanje.

Brussels Airlines odpovedal 222 poletov
Drugo največje belgijsko letališče Charleroi, ki je med drugim baza za nizkocenovnega prevoznika Ryanair, je že napovedalo, da bo v sredo zaprto, nemški prevoznik TUI pa bo za sredo napovedane belgijske polete opravil z najbližjih francoskih in nizozemskih letališč.
Letalski prevoznik Brussels Airlines je že odpovedal vseh 222 poletov.

Zaradi stavke so v prestolnico Belgije odpovedani tudi vsi štirje poleti Adrie Airways v sredo, oba dopoldanska in oba popoldanska. Stavka bo po poročanju AFP-ja trajala do srede do 22. ure.