Rudarji prihajajo iz jame po tridnevni stavki. Foto: BoBo
Rudarji prihajajo iz jame po tridnevni stavki. Foto: BoBo
Rudarji prihajajo iz jame po tri dnevni stavki
Premierka je pojasnila, da predlog sprememb zakona podaljšuje zapiranje rudnika za tri leta, kar pomeni do konca leta 2018. Za celotno obdobje podaljšanja bodo zagotovljena proračunska sredstva. Foto: BoBo
Zasavski rudarji prekinili stavko
Rudarji so spet prišli na površje

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec je povedal, da so dopoldne dobili trdna zagotovila vodstva družbe glede izpolnitev preostalih stavkovnih zadev, zato so nekaj po 15. uri jamo zapustili.

V jami je od ponedeljka zjutraj stavkalo 127 rudarjev, v upravni stavbi pa 70 administrativnih delavcev. V petek bodo rudarji na dopustu, pogajanja pa se bodo nadaljevala v ponedeljek. Ali bo stavka plačana, še ni znano.

Rudarji so zahtevali jasne odgovore o tem, kako bo RTH posloval letos in leta 2015, kako bo zagotovljen denar za izplačilo plač v naslednjih mesecih, kje bo vodstvo našlo tri milijone evrov za izplačilo odpravnin 135 letos presežnim delavcem in delavcem, ki bodo presežni naslednje leto. Želeli pa so izvedeti tudi, kakšne so možnosti prezaposlovanja ali predčasnega upokojevanja po izrednih pogojih.

Pisala jim je Bratuškova
Direktor RTH-ja Bojan Jelen je rudarjem prinesel dokazila o izpolnitvi teh zahtev, je poročal že novinar MMC-ja Luka Lukič. Rudarji so zahtevali še pisno zagotovilo predsednice vlade Alenke Bratušek. Sprva so napovedali, da bodo stavko prekinili, ko bodo to zagotovilo prejeli.

Premierka jim je poslala odgovor na njihove stavkovne zahteve, da se država kot lastnica RTH-ja zavezuje, da bo zagotovila sredstva za izvajanje zapiralnih del ter poravnavo obveznosti do zaposlenih letos in naslednje leto. Premierka je še zapisala, da se želi čim prej srečati z rudarji in se z njimi pogovoriti zunaj rudnika.

Alenka Bratušek: Zahteve so bile upravičene
Za Televizijo Slovenija je predsednica vlade Alenka Bratušek povedala, da so imeli in imajo rudarji upravičeno svoje zahteve in da je žalostno, da morajo na tak način doseči njihovo izpolnitev. Že delati v jami je težko, kaj šele v njej prebiti dva ali tri dni, je dodala.
Je bila pa zelo presenečena, ko je ugotovila, da je v Premogovniku Velenje zaposlenih približno 40 ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in se ne želijo upokojiti. Po njenih besedah je v tem trenutku to glavna ovira prezaposlovanja. Za zaposlitve obstaja možnost na Slovenskih železnicah, saj je tam nekaj potreb. "Verjamem, da bomo v zelo kratkem času našli konkretne rešitve, pravzaprav sem to obljubila tudi rudarjem, ko sem bila v jami," je povedala.
Spregovorila je tudi o odsotnosti oziroma dopustu ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela v času stavke in dejala, da se v teh dneh z odgovornostjo, zakaj je tako, ni ukvarjala. Dodala je, da bo tudi to prišlo na vrsto.


Na voljo bo štiri milijone več

Sindikalist Jelen je rudarjem pojasnil, da imajo sredstva za izplačilo februarskih plač zagotovljena iz letošnjega proračuna. Glede na odločitev poslancev na odboru DZ-ja za infrastrukturo bo letos na voljo devet milijonov evrov, torej štiri milijone evrov več, kot je bilo predvideno predtem.

Jelen je že v sredo rudarjem prinesel zagotovila glede zahtev, ki so se nanašale na zagotovitev izplačila februarskih plač 18. marca in izplačilo odpravnin 11 delavcem v skupni višini 240.000 evrov. Gre za delavce, ki so od decembra lani prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Marčne plače naj bi zagotovili s prodajo premoženja, predvsem stanovanj hčerinske družbe Spekter. Knapi v hitro prodajo tega premoženja ne verjamejo, saj se prodaja sploh še ni začela.

Rudarji želijo predvsem jasne odgovore
Kot je dejal Lisec, želijo rudarji jasne odgovore o tem, kako bo RTH posloval v prihodnje, kako bo zagotovljen denar za izplačilo plač v naslednjih mesecih, kje bo vodstvo našlo denar za izplačilo odpravnin 135 letos presežnim delavcem in delavcem, ki bodo presežni naslednje leto.

Prav tako želijo rudarji izvedeti, kakšne so možnosti prezaposlovanja ali predčasnega upokojevanja po izrednih pogojih. V jami je stavkalo 127 rudarjev, v upravni stavbi pa 70 administrativnih delavcev.

Rudarji so zdravi, a utrujeni
Lisec je sporočil, da so rudarji zdravi, a da se jim pozna utrujenost. "Življenje v jami ni zajebancija," je dodal.

Zasavski rudarji prekinili stavko
Rudarji so spet prišli na površje