Bodo rudarji v ponedeljek ostali v rudniku? Foto: BoBo
Bodo rudarji v ponedeljek ostali v rudniku? Foto: BoBo
Rudarji RTH-ja so brez januarskih plač, ker je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga rudniku zamrznila račun. Foto: MMC RTV SLO
V rov. Ne po premog, ampak pravice.
Zasavski rudarji na pogajanjih z upravo
Kaj se bodo dogovorili v Velenju?

Po besedah predsednika stavkovnega odbora Ferdinanda Žeraka bodo pogajanja nadaljevali že v ponedeljek, stavkovne zahteve pa ostajajo enake. Začasnemu predsedniku uprave Ivanu Pohorcu namreč želijo dati nekaj časa za priprave za nadaljevanje pogajanj. Izrazil je tudi upanje, da bodo med pogajanji našli ustrezne rešitve.

Zaposleni od uprave premogovnika in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo mogoče normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE-ju dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Od uprave zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v znesku, ki ga določa kolektivna pogodba. Prav tako pričakujejo poenotenje plačnih razmerij v skupini glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje družb v sistemu HSE. Povprečna plača v HSE-ju je namreč 4.000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini. Ta ima skupaj 2.611 zaposlenih, od tega jih ima sam premogovnik 1.346.
Nezadovoljni tudi rudarji RTH-ja
V ponedeljek pa bodo ponovno stavkali rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). Čeprav je ta zagotovil sredstva za izplačilo januarskih plač v celoti, celovška banka BKS podjetju še ni sprostila računa.

Vodja stavkovnega odbora Anton Lisec je ob tem pojasnil, da jim zagotovilo o sredstvih na računu ne pomeni nič in da imajo takšnih zagotovil že čez glavo. Stavkovni odbor rudnika je izplačilo plač sicer pričakoval do 14. ure, kar se ni zgodilo. Če bo banka BKS račun sprostila v popoldanskih urah, ko bo plačilni promet že ustavljen, bo rudnik 282 zaposlenim plače nakazal v ponedeljek, je še pojasnil direktor RTH-ja Bojan Jelen.

Rudarji bodo stavkali v jami, dokler se njihove zahteve ne izpolnijo. Osnovna zahteva je izplačilo januarskih plač v celoti. Direktor Jelen meni, da rudarji s stavko ne bodo pridobili prav nič, in dodaja, da so se danes s stavkovnim odborom nekajkrat pogajali, vendar odbor noče prisluhniti argumentom uprave.

Država drži glavo v pesku
Družba je prejšnji teden rudarjem sicer izplačala akontacije januarskih plač v znesku skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov, za izplačilo celotnih januarskih plač pa potrebujejo še okoli 300.000 evrov. "Transakcijski računi so še vedno blokirani, prav tako je blokirana prodaja premoženja, država kot lastnica RTH-ja pa ima glavo še vedno globoko v pesku," je za Televizijo Slovenija poročal Marko Planinc.

Poleg januarskih plač rudarji RTH-ja zahtevajo še zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oziroma samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH-ju v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

V rov. Ne po premog, ampak pravice.
Zasavski rudarji na pogajanjih z upravo
Kaj se bodo dogovorili v Velenju?