Boris Johnson in Jacinda Ardern sta sporazum potrdila prek videopovezave. Foto: Reuters
Boris Johnson in Jacinda Ardern sta sporazum potrdila prek videopovezave. Foto: Reuters

"To je velik trgovinski posel za Združeno kraljestvo, saj utrjuje naše dolgoletno prijateljstvo z Novo Zelandijo in krepi vezi z Indopacifiški regiji. Koristil bo podjetjem in kupcem po vsej državi, zmanjšal stroške izvoznike in odprl dostop našim delavcem," je sporazum pozdravil Boris Johnson.

Jacinda Ardern je sporazum označila za "enega najboljših poslov do zdaj". "Dogovor bo znižal stroške za izvoznike, za novozelandska podjetja ustvaril priložnost za rast in diverzifikacijo trgovine, hkrati pa okrepil gospodarstvo, ki okreva po covidu-19," je dejala.

Britansko ministrstvo za mednarodno trgovino je sporazum po 16 mesecih pogajanj označilo za prelomen. Trgovina med državama je trenutno vredna okoli 2,3 milijarde funtov na leto, s sporazumom pa naj bi se povečala, saj bo olajšal vstop manjših britanskih podjetij na novozelandski trg, odstranjene bodo tudi ovire za napredno tehnologijo in storitve, poroča Guardian.

Carine v višini deset odstotkov bodo odpravili za vrsto britanskega blaga, med drugim oblačila, avtobuse, ladje in buldožerje. V Združenem kraljestvu naj bi upadla cena novozelandskega vina sauvignon blanc, medu manuka ter kivija.

Kljub Johnsonovemu navdušenju naj sporazum ne bi bistveno spodbudil rasti britanskega gospodarstva, če jo sploh bo. Lanska analiza britanske vlade je pokazala, da bo sporazum dolgoročno vplival na 0,01-odstotni padec ali do 0,01-odstotne rasti BDP-ja. Na drugi strani naj bi novozelandski BDP okrepil za 0,3 odstotka oz. za 833 milijonov evrov.

Krepitev britanskega vpliva v Indopacifiški regiji

Vendar je za Združeno kraljestvo pomembnejše okrepiti vlogo v Indopacifiški regiji, kar je tudi ena ključnih zavez Johnsonovega 10-letnega načrta. London želi krepiti zavezništva z demokratičnimi deželami, da bi bile bolj konkurenčne Kitajski. Združeno kraljestvo je letos podpisalo trgovinski sporazum z Japonsko ter dogovorilo podrobnosti sporazuma z Avstralijo.

Novozelandska trgovina je močno odvisna od Kitajske, saj gre več kot tretjina njenega izvoza na kitajske trge. Zahodne zaveznice so Novo Zelandijo v preteklosti večkrat kritizirale, ker uporablja mehkejšo retoriko do Pekinga, kar naj bi bila posledica trgovinske odvisnosti.

"Covid-19 nas je naučil, da moramo imeti odprtih čim več možnosti za naše izdelke svetovnega razreda, da zagotovimo gotovost proizvajalcem, gospodarstvu in ljudem," je ob podpisu sporazuma z Združenim kraljestvom še poudarila Jacinda Ardern.

Vrednost za britanska podjetja "polovica Johnsonove jahte"

Britanski kmetovalci in opozicija pa so kritični do sporazuma in premierja Johnsona. Predsednica nacionalne zveze kmetov Minette Batters je dejala, da bo država odprla vrata "znatnim dodatnim količinam uvožene hrane ne glede na to, ali je proizvedena po britanskih visokih standardih, ob tem pa ni kmetom v zameno zagotovila skoraj nič".

Sekretarka za trgovino v senci iz vrst laburistov Emily Thornberry je opozorila, da bo posel ustvaril le za 112 milijonov funtov dodatnega izvoza glede na raven pred epidemijo. Vrednost trgovinskega sporazuma bo za britanska podjetja "manj kot polovica vrednosti Johnsonove nove jahte".