Johnson in Biden na prvem sestanku v Beli hiši. Foto: Reuters
Johnson in Biden na prvem sestanku v Beli hiši. Foto: Reuters

Johnsonova vlada si je po brexitu in med mandatom Donalda Trumpa veliko obetala od prostotrgovinskega sporazuma z ZDA. Vendar je Bidnov prihod v Belo hiši spremenil razmere, saj novi predsednik trgovinskih sporazumov ni uvrstil med najvišje prioritete.

Biden je na skupni tiskovni konferenci v Beli hiši po poročanju britanskih medijev dokončno pokopal upe na veliki trgovinski sporazum.

Na konferenci je namreč dejal, da se bosta z Johnsonom "malo pogovarjala o trgovini", in dodal, da bo treba "to vprašanje rešiti", poroča Independent. Veliko pozornosti sta sicer namenila okolju in podnebju.

Johnson je v sredo poudaril, da se ne strinja z oceno britanskih medijev. "Obstajajo možnosti za prostotrgovinski sporazum z ZDA," je dejal, a je hkrati priznal, da obsežnega prostotrgovinskega sporazuma za zdaj še ne bo.

"Bidnova administracija trenutno ne sklepa prostotrgovinskih sporazumov, vendar sem popolnoma prepričan, da bomo nekoč sklenili velik dogovor," je dejal Johnson in poudaril, da želijo "narediti trdne postopne korake glede trgovine".

Johnson je na konferenci z Bidnom denimo poudaril, da je ameriška administracija odpravila prepoved uvoza britanske govedine, kar so sprejeli po izbruhu bolezni norih krav. "Prizadevali si bomo tudi za jagnjetino," pa je dodal Biden.