Med najmočnejšimi gospodarstvi na svetu je britansko doživelo enega največjih padcev. Foto: Reuters
Med najmočnejšimi gospodarstvi na svetu je britansko doživelo enega največjih padcev. Foto: Reuters

Britanski bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčil za 20,4 odstotka, kar je največ, odkar so leta 1955 začeli spremljati te podatke, je objavil britanski statistični urad. Združeno kraljestvo je tako prvič po letu 2009 zdrsnilo v recesijo, poroča BBC.

Krčenje britanskega gospodarstva v drugem četrtletju letos je okoli dvakrat tolikšno, kot je BDP v drugem trimesečju glede na prvo upadel v Nemčiji, Franciji in ZDA.

Ob ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa so največje četrtletne padce doslej doživele storitve, proizvodnja in gradbeništvo, dejavnosti, ki so jih omejevalni ukrepi najbolj prizadeli. Prav tako so upadle zasebna poraba in tudi državne investicije.

Sunak: Dejal sem, da prihajajo težki časi

So se pa junija, ob sproščanju ukrepov, začeli kazati znaki izboljšanja, ugotavlja statistični urad. "Gospodarstvo je junija po ponovnem odprtju trgovin, povečanju proizvodnje v tovarnah in krepitvi gradnje hiš začelo okrevati," je dejal Jonathan Athow s statističnega urada. Vseeno pa, kot poroča BBC, je bil BDP v juniju še vedno pod februarsko ravnjo, preden je izbruhnila pandemija.

"Dejal sem, da prihajajo težki časi. In današnje številke kažejo, da so težki časi tu. Stotisoči so že izgubili službe in, žal, jih še veliko bo," je za televizijo Sky News dejal britanski finančni minister Rishi Sunak in dodal, da "čeprav so pred nami težke odločitve, nihče ne bo ostal brez upanja ali priložnosti".

Storitveni sektor je doživel največji četrtletni upad, medtem ko je bila proizvodnja avtomobilov najmanjša po letu 1954. Po napovedih bo posledica padca gospodarstva v prihodnjih mesecih izguba številnih delovnih mest.