Spremenjene delovne razmere: prizor iz tovarne Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp. Foto: Reuters
Spremenjene delovne razmere: prizor iz tovarne Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp. Foto: Reuters

Zaprtje gospodarstev po svetu in ohromitev dobavne verige sta močno ohromila japonski izvoz. Analitiki ob tem opozarjajo, da se utegnejo razmere v tem četrtletju še zaostriti zaradi padca potrošnje, potem ko so aprila oblasti odredile prebivalcem, da morajo ostati doma, podjetjem pa, da morajo prekiniti svoje aktivnosti. Vlada je sprejela že več paketov pomoči, vrednih več kot 1100 milijard dolarjev, da bi ublažila posledice pandemije, ki se šele začenjajo kazati v polnem razmahu.

"Skoraj gotovo je, da bo gospodarstvo utrpelo še večji padec v zdajšnjem četrtletju," pravi Yuichi Kodama, glavni ekonomist na inštitutu Meiji Yasuda Research Institute. "Japonska je potonila v recesijo."

Tretje največje svetovno gospodarstvo se je v prvem četrtletju skrčilo za 3,4 odstotka, kažejo prve ocene. Padec je bil še hujši v zaključnem četrtletju lanskega leta, ko se je med oktobrom in decembrom skrčilo za 7,3 odstotka. Dve zaporedni krčenji pomenita, da je tehnično gledano država v recesiji. Nazadnje je bila v recesiji v drugi polovici leta 2015.

"Izvoz na Kitajsko je začela upadati februarja, potem je sledil padec izvoza v Evropo in ZDA," pravi Takeshi Minami, glavni ekonomist na inštitutu Norinchukin in dodaja, da je svoje dodal tudi padec turizma.

Podjetja v težavah

Številna japonska podjetja, ki so v največji meri izvozno orientirana, so zaradi pandemije v velikih težavah. Toyota Motor Corp je sporočila, da bodo junija zmanjšali domačo proizvodnjo za 122.000 vozil, na letni ravni pa pričakujejo 80-odstotni upad dobička iz poslovanja. Za prihodnje mesece so napovedi še bolj črnoglede.

Sorodna novica Na Japonskem upad samomorov zaradi manj delovnega stresa

Na Japonskem so v četrtek v večini regij preklicali izredne razmere, v nekaterih, med njimi v velikih mestih, kot je Tokio, pa še ostajajo. Doslej so potrdili 16.337 primerov, umrlo 756 ljudi.

Kot še poroča Reuters, je zasebna potrošnja, ki predstavlja več kot polovico gospodarstva, med januarjem in marcem upadla za 0,7 odstotka, kar je manj kot so kazale napovedi (1,6 odstotka). K temu, da padec ni bil večji, je najbolj pripomoglo dejstvo, da so ljudje nakupovali živila in druge potrebščine za vsakdan.

Zaradi vsega naštetega se vse bolj povečuje pritisk na trg delovne sile. Marca se je povečala brezposelnost, število razpoložljivih delovnih mest pa se je zmanjšalo.

Številni analitiki glede pomoči vlade pravijo, da je pomoč premajhna in prepočasna. "Kot vedno na Japonskem, je izvedba počasna. Da bi se izvlekli iz te krize, bosta potrebni najmanj dve leti," pravi Martin Shulz, glavni ekonomist v Fujitsu.