Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Surovine od žit do mesa so še enkrat dražje kot pred letom dni, dvignile so se tudi cene embalaže in prevoza. Dražijo se energenti. Slovenska živilska podjetja bodo vsaj del bremena preložila na kupce. Skoraj vsa podražitve napovedujejo že novembra – cene hrane bodo višje najmanj za deset odstotkov.

Sorodna novica Zaradi rasti cen surovin in stroškov trgovci posledično že dvigajo cene živil

Meso bo dražje za 15 odstotkov, kruh za deset odstotkov, mleko bo najmanj pet odstotkov dražje. Kaj pa testenine? Najave se gibljejo od 10 do 32 odstotkov, je povedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal.

Perutnina? "Če bi uveljavili podražitev pet plus deset odstotkov, bi bilo verjetno za letošnje leto zadosti. Ampak še naprej se bo treba pogovarjati o novih podražitvah," je pojasnil predsednik uprave skupine Pivka-Delamaris Janez Rebec.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Poleg drastično dražjih energentov živilce v to prisiljuje precenjena surovina: koruza je še enkrat dražja, pšenico plačujejo tudi 60 odstotkov več. "Prepričani smo, da je tu ogromno špekulacije. Vemo, da so silosi še relativno polni in ti trgovci, ki diktirajo globalne trende cen, verjetno čakajo na najvišjo mogočo ceno," je izjavil Kobal. In nihče v živilski industriji nima velikih rezerv, iz katerih bi lahko črpal, je k temu dodal Rebec.

Živilci so torej jasni – dvig cen je neizbežen. Toda zdaj podražitve zavirajo trgovci. Polne trgovine so namreč imeli tudi zaradi dokaj stabilnih cen. V zadnjem letu se je najbolj podražil kruh, pocenila pa sta se mleko in sadje. Zdaj bo očitno drugače. Anketirani na ulici so izrazili bojazen za tiste, ki so že zdaj na robu revščine. Bodo torej poleg energetskih vavčerjev potrebni tudi prehranski?

Dražja energija, dražja hrana