Slovenske železnice so imele v prvih petih mesecih 200.000 evrov dobička. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice so imele v prvih petih mesecih 200.000 evrov dobička. Foto: MMC RTV SLO
Bogate nagrade na železnicah

Medtem ko država po eni strani rešuje Slovenske železnice s 134 milijoni evrov davkoplačevalskega denarja, pa te nekaterim zaposlenim zvišujejo plače, sklepajo nove pogodbe in dodatna sredstva namenjajo stimulacijam.
Skupaj bodo tako letos med zaposlene razdelili kar šest milijonov evrov, kar pa se jim ne zdi sporno, je za TV Dnevnik poročala Julija Kočar.

Na Slovenskih železnicah sta 6.702 zaposlena, povprečna plača pa znaša 1.544 evrov bruto. A čeprav so imele še lani okoli 20 milijonov evrov izgube, brez državnega denarja pa bi lahko šle v stečaj, bodo med nekatere zaposlene letos vseeno razdelile kar nekaj milijonov za zvišanje plač 169 zaposlenim

Na železnicah pojasnjujejo, da zaradi številnih upokojitev in prerazporeditev nekateri delajo več. V dveh letih so namreč število zaposlenih zmanjšali za več kot tisoč.

Za dobre rezultate, a ne iz državne vreče
"To pomeni, da smo nadomeščali ljudi, ki so se upokojili oziroma razreševali strukturna neskladja, ko se je upokojilo precej izvršilnih in proizvodnih delavcev. Nekaj sredstev pa bo letos namenjenih tudi za stimulacijo tistim, ki izkazujejo dobre poslovne rezultate," je dejal Igor Hribar, predstavnik za stike z javnostmi na Slovenskih železnicah.
Denar za to bodo - kot pravi Hribar - priskrbeli s poslovanjem, ne z državnimi sredstvi. V prvih petih mesecih so namreč pridelali dobrih 200 tisočakov čistega dobička, poleg tega pa bodo stroški dela letos za slab milijon evrov nižji od lanskih.

"Ocenjujemo, da bo masa plač letos znašala 186 milijonov evrov, kar je v poslovnem načrtu, viri za to pa so v povečanju poslovnih ali pa transportnih prihodkov, tako da bo v relativnem smislu strošek dela letos 45 odstotkov, lani pa kar 51 odstotkov vseh naših stroškov," je še pojasnil.
Železnice bodo do konca meseca zaposlenim izplačale tudi regres v višini 1.082 evrov bruto.

Bogate nagrade na železnicah