Lani je Slovenija s 27 članicami EU-ja opravila 45 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza. Foto: EPA
Lani je Slovenija s 27 članicami EU-ja opravila 45 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza. Foto: EPA

V notranjem železniškem prevozu je bilo prepeljanih nekaj več kot 15,2 milijona potnikov oz. 0,3 odstotka manj kot leta 2006, ugotavlja statistični urad. Število prepeljanih potnikov v mednarodnem prevozu se je zvišalo za štiri odstotke, na 891.000.

V notranjem in mednarodnem prevozu so lani opravili 812 milijonov potniških kilometrov, kar je 2,4 odstotka več kot leto prej; v notranjem prevozu pa so opravili dobrih 690 milijonov potniških kilometrov.

Največ potnikov iz sosednjih držav, Nemčije in Srbije
Največ potnikov, ki so se z vlakom pripeljali v Slovenijo ali se iz nje odpeljali, je bilo iz Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Srbije in Italije. Delež Hrvaške v mednarodnem potniškem prevozu je bil 39-odstoten, Avstrije 18-odstoten, Nemčije devetodstoten, deleža Srbije in Italije pa sta bila osemodstotna. Z omenjenimi državami je Slovenija opravila 82 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza.

Lani je Slovenija s 27 članicami EU-ja opravila 45 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza, s preostalimi državami jugovzhodne Evrope pa 50 odstotkov. Preostalih pet odstotkov mednarodnega potniškega prevoza je Slovenija opravila z drugimi državami, še navaja Surs.