Na ministrstvu ocenjujejo, da je škoda v železniškem prometu več deset milijonov evrov. Foto: BoBo
Na ministrstvu ocenjujejo, da je škoda v železniškem prometu več deset milijonov evrov. Foto: BoBo

Do jutri naj bi bila tako vzpostavljena prevoznost vseh prog v državi, razen prog Kranj-Jesenice in Ljubljana-Koper, kjer bo trajalo dalj časa, da znova vzpostavijo električno vleko. Do takrat bo promet še naprej potekal v omejenem obsegu in z dizelskimi lokomotivami.

Predstavniki ministrstva ter Slovenskih železnic (SŽ) so se namreč sestali na redni strokovni koordinaciji, na kateri so obravnavali stanje železniške infrastrukture in opredelili potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev tekočega železniškega prometa. Ugotovili so, da sanacija poškodovanega omrežja poteka dobro. Ob tem so izpostavili naporno in požrtvovalno delo vseh zaposlenih v SŽ-ju in pogodbenih podizvajalcev.

Večdesetmilijonska škoda
Minister Samo Omerzel je v ponedeljek ob ogledu razmer na železniški progi Ljubljana-Koper ugotovil, da je položaj kritičen, vodstvo SŽ-ja pa nastale razmere z lastnimi kadrovskimi viri rešuje optimalno. Minister je obljubil vso potrebno nadaljnjo podporo in pomoč pri reševanju težav.

Po prvih ocenah Slovenskih železnic višina škode na infrastrukturi znaša vsaj 15 do 20 milijonov evrov. K tej številki pa bo treba prišteti še škodo, ki jo zapore prog zaradi vremena povzročajo prevoznikom, dodajajo.

Večina vlakov bo v sredo le vozila
Večina vlakov bo v sredo le vozila