Radovan Žerjav želi slovensko poslovno okolje narediti privlačnejše. Foto: BoBo
Radovan Žerjav želi slovensko poslovno okolje narediti privlačnejše. Foto: BoBo
GZS
Gospodarstveniki bodo podprli vlado pri njenih ukrepih za boljše poslovno okolje. Foto: MMC RTV SLO

Žerjav je tako že dan po prevzemu poslov obiskal Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS). Sestanek je bil sklican na Žerjavovo pobudo, po sestanku pa je med drugim napovedal, da bo vlada v rebalansu državnega proračuna vgradila ukrepe v smeri finančne razbremenitve gospodarstva.

A veliko se lahko za prijaznejše poslovno okolje po njegovem mnenju naredi že z administrativnimi ukrepi, ki se na koncu pokažejo kot privarčevan denar.

"Moj ključni cilj je, da bo poslovno okolje v Sloveniji takšno, da bodo slovenski podjetniki ostali v Sloveniji in ne bodo iskali boljših poslovnih priložnosti v sosednjih državah ali kje druge," je dejal minister in dodal, da bodo v tem primeru prišli k nam tudi investitorji iz tujine.
Milič za samostojno gospodarsko diplomacijo
Hribar Milič mu je ob tem zagotovil polno podporo GZS-ja pri tistih projektih, ki jih bosta ministrstvo in vlada peljala v smeri izboljšanja konkurenčnosti, novega gospodarskega zagona in tudi novega reda v slovenskem gospodarskem prostoru.

Eno izmed aktualnih gospodarskih vprašanj, o katerih sta govorila, je bila tudi gospodarska diplomacija. Kot je dejal Hribar Milič, gospodarska diplomacija predstavlja dejavnost, ki odstopa od politične diplomacije, zato bi se morala osamosvojiti in okrepiti pod okriljem gospodarskega ministrstva.

Težave ministru predstavili tudi obrtniki
Radovan Žerjav je obiskal tudi Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, kjer so mu predstavili težave, ki v malem gospodarstvu omejujejo uspešnost obrtnikov in podjetnikov.

Predsednik OZS-ja Štefan Pavlinjek je ministru pojasnil, da je veliko dobrih rešitev zapisanih že v koalicijski pogodbi. "Potrebujemo spodbudnejše podporno okolje za obrtnike, mikro in mala podjetja, odpravo administrativnih bremen, boljši dostop do financiranja za male, upoštevanje strokovnih mnenj iz malega gospodarstva glede deregulacije poklicev ter pomoč pri internacionalizaciji s sofinanciranjem," je dejal. Generalni sekretar OZS-ja Dušan Krajnik pa je ministra opomnil, da so zahteve slovenske obrti in podjetništva v prejšnji vladi ostale skoraj v celoti neuresničene: "Žal in v veliko škodo celotnega gospodarstva nismo našli pravih sogovornikov."

Žerjav je malemu gospodarstvu ponudil sodelovanje, se zavzel za bolj prijazno poslovno okolje in izrazil prepričanje, da je treba že pri rebalansu proračuna najti finančne razbremenitve za male in se skupaj dogovoriti o odpravi administrativnih ovir.