Ministrstvo za Primorje rešitve išče v  pomoči prek SID banke. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za Primorje rešitve išče v pomoči prek SID banke. Foto: MMC RTV SLO

"Ne vidim možnosti, da bi znotraj ministrstva našli kakršen koli vir, ki bi lahko rešil to situacijo, oziroma da bi zgodbo zapeljali v prave vode, in mislim, da bi tudi signal 'podržavljenja' takšnih podjetij bil napačen," je povedal Radovan Žerjav.

Zatrjuje pa, da vlagajo vse napore, da bi vendarle našli rešitev in da podjetje ne propade. "Zagotovo je treba v vsakem nadaljnjem koraku, tudi če pride do dogovora z bankami, ne le s SID banko, ampak tudi z bankami, ki so vključene v to zgodbo, iskati strateškega partnerja."

Konec meseca v plačilno nesposobnost?
Primorje je februarja na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podalo vlogo za državno pomoč. Ajdovska družba bo brez novih obratnih sredstev in bančnih garancij za nove posle kmalu izpolnjevala pogoje za začetek postopkov zaradi plačilne nesposobnosti.

Stečaj bi bil zelo drag
Uprava Primorja je po besedah predsednice upravnega odbora Marjane Novak naredila vse, kar je bilo mogoče in pričakovano - pripravila je sanacijski program, izvedla prvo zmanjšanje števila zaposlenih, predložila vlogo za sodelovanje države pri sanaciji, dala vlogo za ustanovitev invalidskega podjetja, naredila seznam poslovno nepotrebnega premoženja, ga ocenila in dala na trg.

Naredili so tudi ocene, koliko bi stečaj Primorja stal državo v roku prihodnjih petih let. O konkretni številki Novakova sicer ne more govoriti, je pa ta "zelo, zelo visoka". Po njenem mnenju obstajajo vsi ekonomski razlogi za to, da bi ministrstvo podprlo prispevek države k sanaciji podjetja.