Z vso resnostjo se namerava vlada po besedah Žerjava lotiti tudi končevanja aktualnih ukrepov, financiranih iz sredstev strukturne politike. Po Žerjavovih besedah bi bili na tem področju lahko doslej uspešnejši. Foto: BoBo
Z vso resnostjo se namerava vlada po besedah Žerjava lotiti tudi končevanja aktualnih ukrepov, financiranih iz sredstev strukturne politike. Po Žerjavovih besedah bi bili na tem področju lahko doslej uspešnejši. Foto: BoBo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je na posvetu delodajalcev, ki ga je v Radencih pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov, dejal, da je ena prvih nalog nove vlade predvsem konsolidacija javnih financ, "ključno pri sprejemanju rebalansa pa je, da kljub vsem težavam v okviru mogočega poskrbimo za finančno razbremenitev gospodarstva skozi nekatere davčne olajšave".

Poleg splošnih ukrepov za povečevanje konkurenčnosti bo vlada posebno pozornost namenila tudi "pametni specializaciji" oziroma najnaprednejšim podjetjem in dejavnostim, kjer je v Sloveniji dovolj znanja in kompetenc ter je z njimi mogoče narediti želeni razvojni preboj.

Počrpati bo treba sredstva strukturne politike
Sploh pa bodo pazili, da ne bi kakšen cent od razpoložljivih štirih milijard evrov sredstev strukturne politike ostal v Bruslju. Prav ta denar je namreč, kot je dejal minister, tako rekoč edini kapital, ki ga ima Slovenija trenutno na razpolago za spodbujanje gospodarske rasti.

Žerjav se zaveda, da gospodarstveniki od vlade pričakujejo veliko, morda celo preveč v zdajšnjih razmerah. Je pa zagotovil, da se bodo trudili narediti vse za nov preboj gospodarstva, vendar so okviri kljub vsemu omejeni.

Zajezitev sive ekonomije, kaznovanje neplačnikov
Da veliko pričakujejo od vlade, je potrdil tudi prvi mož Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek. Med najnujnejšimi ukrepi je omenil predvsem zajezitev sive ekonomije, zaradi katere gre mimo državne blagajne deset milijard evrov. Z vsaj delno omejitvijo tega pojava se namreč Sloveniji po njegovih besedah sploh ne bi bilo treba zadolževati.

"Predvsem mora Slovenija postati pravna država in kaznovati tiste, ki ne plačujejo prispevkov za svoje zaposlene in tako z 'dumpingom' konkurirajo našim obrtnikom," je povedal Pavlinjek, ki želi tudi poenostavitev načina poslovanja s pavšalnim davkom.