Dejan Židan opozarja, da bolj sonaravna proizvodnja pomeni dražjo hrano. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Dejan Židan opozarja, da bolj sonaravna proizvodnja pomeni dražjo hrano. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
žito, pšenica
Cena pšenice se je dvignila za skoraj 10 odstotkov. Foto: Pixabay

Žitna veriga dokazljivo deluje, je v izjavi za medije dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in spomnil, da letošnje leto ni bilo preprosto: "Imeli smo vse klimatske nesreče, ki se jih narava lahko spomni in prizadenejo kmeta, a je bil odkup žit za odstotek višji, hektarje imamo pa primerljive z lanskim letom oz. je površin za 0,3 odstotka več."

Sicer težko leto blaži to, da se je dvignila povprečna cena povprečnega prodajnega produkta - pšenice na primer za skoraj 10 odstotkov, je nadaljeval minister. Stroški v kmetijski proizvodnji stagnirajo, povprečna cena povprečnega prodajnega produkta pa je zrasla za nekaj manj kot 15 odstotkov. "To nam pomaga, da je težko leto zaradi podnebnih sprememb nekaj manj težko zaradi cenovnih gibanj."

Med glavnimi vprašanji, pri katerih se v žitni verigi, ki deluje od leta 2010, zatika, je Židan izpostavil vprašanje obsega namenske proizvodnje in v več preteklih letih predvsem cene. "Za leto 2017 ugotavljam, da je večina kmetov in mlinarjev oz. pekarske industrije zadovoljna," je povedal o letošnjem izkupičku.

Prav tako je zadovoljen s tem, da mlinska in pekarska industrija pospešeno začenjata izvažati izdelke. To tem proizvajalcem omogoča, da so nekoliko manj odvisni od pogovorov o cenah v Sloveniji, hkrati pa v tujini redno preverjajo oziroma primerjajo tudi svojo kakovost.

Shema izbrana kakovost
Med najpomembnejšimi izzivi žitne verige v prihodnjih mesecih je vstop v shemo izbrana kakovost. Pri nas je sicer stopnja samooskrbe z žiti le nekaj več kot 70-odstotna, še bolj je problematično vprašanje lastnih semen. "Ne vem, kako bo sektor določil merila samo za pšenico ali tudi za seme," je o tem dejal Židan. Ministrstvo bo po njegovih besedah sprejelo "vse, kar bo razumno", sam pa zaupa sodelujočim strokovnjakom, da bodo našli ustrezne rešitve.

Zadovoljen je z delovanjem sheme izbrane kakovosti na drugih področjih, na primer v mlečni verigi. "Proizvodnja surovega mleka je letos za 0,5 odstotka višja, odkup slovenskega mleka pa se je povečal za skoraj 10 odstotkov," je izpostavil. Tudi zato smo priča "zelo pozitivnemu" gibanju cen.

Zmanjševanje kemije v kmetijstvu
Židan je tudi spomnil na razpravo o uporabi kemičnih izdelkov v kmetijski proizvodnji - na ravni EU-ja je bila zelo glasna razprava o glifosatu. Kmetijsko ministrstvo bo prihodnji teden v javno obravnavo posredovalo nekaj dokumentov, ki "kažejo bolj podkrepljeno smer za zmanjševanje kemije v kmetijstvu". "Mislim, da je to edina mogoča smer, a je hkrati naporna smer," je poudaril Židan.

Zbranim je sporočil, naj te usmeritve natančno pregledajo in podajo svoje mnenje. "Končne odločitve bodo pomenile pomembno delo za strokovne in tehnološke službe, dolžni pa smo tudi povedati potrošnikom, da bolj sonaravna proizvodnja pomeni dražjo hrano. Potrošniki tukaj ne smemo biti dvolični," je poudaril minister.