Dejan Židan je prepričan, da Slovenija ima interes v Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan je prepričan, da Slovenija ima interes v Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
Mercator
Velik del slovenskih izdelkov se proda prav prek Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO

Kmetijski minister Dejan Židan je v intervjuju za STA poudaril, da je v slovenskem kmetijstvu, živilskopredelovalni industriji in proizvodnji hrane zaposlenih okoli 100.000 ljudi, ki imajo prek Mercatorja stik s kupci.
"Tukaj ni uradnih podatkov, ampak po posameznih ocenah se preko Mercatorjevih trgovskih polic proda od 38 do 40 odstotkov hrane, ki je proizvedena v Sloveniji. Te police so torej zelo pomembne," pravi minister in dodaja, da je tudi sama proizvodnja hrane strateško pomembna.

Ob tem je izpostavil dve dejstvi, zaradi katerih meni, da je Agrokorjev prevzem Mercatorja s stališča slovenske proizvodnje hrane sovražen. Prvo je dejstvo, da na Agrokorjevih policah v preteklosti ni bilo slovenskih prehrambnih izdelkov, drugo pa, da ima hrvaški trgovec v svoji verigi tudi lastne proizvajalce hrane.
"… in poslovni interes tukaj je evidenten, torej da si za lastno proizvodnjo hrane dobijo trgovske police," argumentira Židan.

Tuji lastniki da, a ne kateri koli
Na vprašanje, ali torej zavrača tuje lastnike, je minister odgovoril, da je "Slovenija odprt prostor za investiranje" in da je strateški tuji partner za Mercator lahko povsem dober, če bo podpiral njegovo samostojno pot Mercatorja in "ne bo ogrožal vitalnih interesov slovenske proizvodnje hrane".

Hkrati se je obregnil tudi ob slovenske banke, češ da so tajkunom omogočile prevzemanje velikih domačih podjetij, ki so zdaj na prodaj po precej nižjih cenah, kot bi jih dosegala v prihodnosti. "In da potem banke, ki so to omogočile, v nekem trenutku začnejo izsiljevati gospodarske družbe, je to lahko zelo dvolično ravnanje," je bil kritičen.

Državni interes
Židan je tudi mnenja, da Slovenija ima interes v lastni proizvodnji hrane in hkrati tudi v takšni trgovini, ki bo njeno prodajo omogočala. "Težava v tem trenutku v Sloveniji je, da smo se zaradi v preteklosti zlorabljenega pojma državni oziroma nacionalni interes začeli obnašati, kakor da Slovenija nima državnega interesa. Seveda Slovenija ima državni interes. Tudi vlade v največjih gospodarskih velesilah v Evropi se borijo za največja podjetja, da ostanejo v državi in da dobro poslujejo. Enako je tudi v Sloveniji - Slovenija mora jasno povedati, da ima država na nekaterih področjih velik interes," pojasnjuje.

V nasprotnem primeru se po njegovih besedah lahko zgodi podobno kot v gozdno-lesni verigi, kjer imamo le gozdove, velike žage praktično ne delujejo več, tuji trgovski sistemi pa s seboj pripeljejo lastne dobavitelje.