Dejan Židan meni, da bi moralo vodstvo DUTB-ja odstopiti. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan meni, da bi moralo vodstvo DUTB-ja odstopiti. Foto: MMC RTV SLO
false
Predsednik upravnega odbora slabe banke kljub drugačnim ugotovitvam državnih revizorjev trdi, da so bila vsa izplačila v skladu s pravili delovanja DUTB-ja. Foto: BoBo
Na DUTB-ju zavračajo vse očitke glede plač
V slabi banki pojasnjevali visoke zaslužke

Vodstvo DUTB-ja je neposredno negiralo odločitve vlade in tako zapravilo zaupanje SD-ja, je dejal predsednik stranke in kmetijski minister Dejan Židan in dodal, da je treba poiskati ljudi, ki bodo delali za plače, kot jih imamo v Sloveniji. Stališče, da mora imeti nekdo, ki prihaja iz tujine, višji zaslužek, je nesprejemljivo. Če ne gre drugače, moramo imeti v DUTB-ju pač domače ljudi iz Slovenije, opozarja.

Židan vodstvu očita tudi slabo delovanje DUTB-ja, saj gre bolj za hitro prodajo kot pa za prestrukturiranje podjetij. Želi si, da bi podobno ugotovili tudi drugi dve koalicijski stranki in bi se o nadaljnjih potezah na vladi poenotili. Prva možnost za njihovo srečanje je že v petek, je sklenil.

Previsoke plače vodilnih DUTB-ja
Računsko sodišče je pri reviziji Družbe za upravljanje terjatev (DUTB) ugotovilo, da si vodilni menedžerji slabe banke še vedno izplačujejo previsoke plače. Vlada - glede na objavljeno porevizijsko poročilo - po mnenju revizorjev ni v vseh pogledih sledila smernicam za plače vodilnih v državnih družbah in ni jasno opredelila meril za dodatke zaradi kompleksnosti dela.

V primeru ukrepov DUTB-ja pa je Računsko sodišče ugotovilo, da so bili sklenjeni aneksi k pogodbam, vendar le začasno oz. za določeno obdobje, ker se izvršnim direktorjem Torbjörnu Manssonu, Janezu Škrubeju in Alešu Koršiču ni uspelo dogovoriti o uvedbi nove politike prejemkov v pogodbe o zaposlitvi.

DUTB po mnenju revizorjev z aneksi tudi ni ukinil določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov. Še vedno so namreč upravičeni do variabilnega dela plačila, za izplačilo katerega merila niso določena in ki naj bi ga nova plačna politika odpravila. K odpravi teh nepravilnosti pa jih je pozval tudi finančni minister Dušan Mramor.

V javnost so prišli tudi podatki o visokih poračunih, s katerimi naj bi pred začetkom uveljavitve nove plačne politike za nazaj zvišali plačo glavnemu izvršnemu direktorju Torbjörnu Manssonu.

Vse je bilo transparentno
Predsednik upravnega odbora DUTB-ja Lars Nyberg je na tiskovni konferenci poudaril, da so bila vsa izplačila v skladu s politiko in regulativami, ki veljajo za delovanje slabe banke. Nova pravila veljajo od marca. Manssonu, ki po Nybergovih besedah v Londonu predstavlja dobre možnosti za naložbe v Sloveniji, pa je bila izplačana nagrada za preteklo delo. Ob tem je poudaril, da so se prejemki vodstva slabe banke znižali za več kot 50 odstotkov.

Nyberg je pojasnil, da se je njegova plača marca skladno z novimi merili znižala z 20.500 na 17.000 evrov. Sklenjen je bil aneks k pogodbi, ki ne predvideva več izplačila nagrad. Nagrada, ki je bila izplačana Manssonu, tj. 114.900 evrov, pa je bila izplačana za uspešno delo od nastopa mandata avgusta lani.

Ali so bili Mansson in drugi člani upravnega odbora preplačani? Če jih primerjate z medicinskimi sestrami, so zaslužili veliko več, je dejal Nyberg. Toda z bankami v zasebnem sektorju so plače v slabi banki popolnoma primerljive. Upravljavci premoženja, denimo na Irskem ali Španiji, ki opravljajo podobna dela in naloge, pa so precej bolj plačani.

Nyberg se je obregnil tudi v poročanje slovenskih medijev glede dela slabe banke. DUTB je - glede na to, kaj lahko preberete v slovenskih medijih - zelo neuspešna družba. Na drugi strani pa v Mednarodnem denarnem skladu (IMF), na Evropski komisiji, v Evropski centralni banki … po Nybergovi razlagi soglasno menijo, da je slovenska slaba banka eden redkih primerov dobrega upravljanja premoženja, ki ga je pridobila, in da je prišlo do nekaj zelo uspešnih primerov odprodaje le-tega.

Nizki stroški poslovanja
"Ali smo stroškovno uspešni? Glede na poročilo stroški predstavljajo 0,8 odstotka premoženja, ki ga upravljamo. To je zelo malo v primerjavi s podobnimi družbami," je še dejal Nyberg.

Na DUTB-ju zavračajo vse očitke glede plač
V slabi banki pojasnjevali visoke zaslužke