Zidar se je, da bi omogočil sanacijo SCT-ja, odrekel lastništvu. Foto: MMC RTV SLO
Zidar se je, da bi omogočil sanacijo SCT-ja, odrekel lastništvu. Foto: MMC RTV SLO
SCT
Upravni odbor SCT-ja pričakuje dokapitalizacijo z novimi vložki v višini najmanj 10 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Stečaj ali prisilna poravnava za SCT?

Iz SCT-ja so sporočili, da končujejo pogovore s strateškim partnerjem, ki bo družbo dokapitaliziral, zato je upravni odbor SCT-ja sprejel tudi sklep o spremembi osnovnega kapitala zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja. Osnovni kapital družbe se bo zaradi pokrivanja izgube zmanjšal tako, da se bo vse delnice dosedanjih delničarjev razveljavilo.

SCT Holding se je tako odrekel lastništvu SCT-ja v pričakovanju, da bo to omogočilo sanacijo družbe. Prepričani so, da bo njihova odločitev omogočila poslovno in finančno prestrukturiranje družbe.

Zidar se je znebil še enega zadnjih zdravih delov
Upravni odbor pričakuje dokapitalizacijo z novimi denarnimi vložki v višini najmanj 10 milijonov evrov. O dokapitalizaciji s stvarnimi vložki oziroma s konverzijo terjatev upnikov v lastniške deleže pa bo skupščina odločala 23. maja.

Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je družba SCT Naložbe, hčerinsko podjetje SCT-ja, Cestnemu podjetju Ljubljana prodala 51-odstotni lastniški delež v Tovarni asfalta Črnuče. S tem je Zidar iz poslovnega sistema in iz stečajne mase (če bo do stečaja prišlo) izločil še enega zadnjih finančno zdravih delov. Tovarna asfalta namreč nima blokiranih računov, leto 2009 pa je končala z nekaj več kot 12 milijoni evrov prihodkov in 1,8 milijona evrov dobička.

Mes postal nov prokurist družbe
Medtem se izteka rok, do katerega mora upravni odbor sodišču sporočiti ime investitorja, ki bo podjetju zagotovil svež kapital. Sklenili so, da bodo sodišču podali pojasnilo, da primernega investitorja še iščejo. Poleg tega bodo sodišču posredovali odgovor na ugovor o vodenju postopka, ki so ga na sodišču vložili upraviteljica prisilne poravnave in pet zaposlenih.

Nov prokurist družbe je postal Dušan Mes, nekdanji član uprave Casinoja Portorož. V upravnem odboru sta poleg predsednika Zidarja še Maze in Jamnik. Novim lastnikom bo poslovodstvo na voljo pri vseh poslovnih odločitvah, so še dejali.

Stečaj ali prisilna poravnava za SCT?