Električna energija se vztrajno draži. Foto: MMC RTV SLO
Električna energija se vztrajno draži. Foto: MMC RTV SLO

Kot pravijo na ZPS-ju, so podražitve električne energije očitno močno zmotile tudi potrošnike, saj so jim v zadnjem času poslali veliko položnic. "Analiza prispelih položnic je pokazala, da se je podražitev električne energije odrazila pri vsakemu porabniku oz. gospodinjstvu drugače (glede na njegovo porabo in cenovno politiko distributerja)," pravijo na ZPS-ju.

Še najbolj jih je zmotil primer enega izmed potrošnikov iz Novega mesta; "Kljub temu da je hiša, za katero nam je posredoval račune, prazna in so števci električne energije že dlje časa na ničli, je moral januarja podjetju Elektro Ljubljana odšteti kar 9,46 evra za njihovo »storitev«. Oktobra je bil znesek na položnici 5,56 evra, po štirih mesecih pa mora za porabljenih 0 kWh električne energije plačati kar 70 odstotkov več."

Cene elektrike na borzah padajo, pri nas rastejo
Na ZPS-ju sicer opozarjajo, da so trije distributerji elektriko podražili že drugič v pol leta, preostala dva pa sta podražitve napovedala pred kratkim oz. sta potrošnikom že izstavila račune z višjimi cenami električne energije. "To se dogaja, kljub temu da cene električne energije na terminskih borzah padajo. Tudi neenakost obravnavanja potrošnikov glede cen se nadaljuje," pravijo na Zvezi potrošnikov.

"Zato ponavljamo pobudo, da Ministrstvo za gospodarstvo kot resorni organ v najkrajšem času analizira delovanje trga električne energije (zlasti preuči cenovno politiko distributerjev in z vidika določbe Zakona o varstvu potrošnikov, ki določa, da mora podjetje storitve vsem potrošnikom opravljati pod enakimi pogoji) in sprejme ustrezne ukrepe za zaščito interesov potrošnikov," predlagajo na Zvezi potrošnikov.

T. K.