ZPS ugotavlja, da banke potrošnikom še vedno raje ponujajo tvegane kredite. Foto: Reuters
ZPS ugotavlja, da banke potrošnikom še vedno raje ponujajo tvegane kredite. Foto: Reuters

Na ZPS-ju ugotavljajo, da je ponudba stanovanjskih kreditov postala v zadnjem času dokaj ugodna, boljše pa so tudi razmere na nepremičninskem trgu. Kljub temu pa na ZPS-ju opozarjajo, da nakup nepremičnine ni povsem brez tveganj. Ugotavljajo namreč, da banke potrošnike slabo obveščajo o skupnih stroških kredita.

S tem banke potrošnike ovirajo pri primerjavi ponudb, s katero bi lahko izbrali zase najugodnejšo ponudbo. "Namen takšnih skrivalnic je, da banka potrošniku proda čim več dragih dodatnih proizvodov, ne da bi je pri tem zanimalo, ali jih potrošnik sploh potrebuje," menijo na ZPS-ju.

Večina bank tako vztraja pri ponudbi tveganih kreditov namesto kreditov s fiksno obrestno mero, ki so na voljo potrošnikom v razvitejših članicah EU-ja. S tem po mnenju ZPS-ja potrošnikom povzročajo škodo, obenem pa dodatno prispevajo h krnjenju že tako šibkega zaupanja v finančni sektor.

Poziv ministrstvu, naj ustavi banke
Na ZPS-ju ob tem pozivajo ministrstvo, da pripravi prenos evropske direktive o stanovanjskih kreditih, katere namen je preprečiti potrošnikom, da bi prevzemali prevelika tveganja s sklepanjem zanje neprimernih pogodb. Osnutek novele zakona o potrošniških kreditih po mnenju ZPS-ja ni izkoristil vseh možnosti za zaščito potrošnikov.

Zato so v zvezi pripravili predlog zakonskih ukrepov, s katerimi bi lahko zaščitili potrošnike, zlasti tiste iz najranljivejših skupin. Med drugim naj bi s temi predlogi potrošniki prejeli razumljive informacije o tveganjih, obenem pa ne bi mogli najemati kreditov v tuji valuti.

Trenutno je osnutek novele zakona o potrošniških kreditih v javni obravnavi. Med drugim ureja na novo minimalno poklicno usposobljenost zaposlenih na banki, kreditni posredniki pa bodo potrebovali tudi dovoljenje Banke Slovenije.