V Sloveniji je lani 65,6 odstotka delavcev prejemalo plačo, nižjo od povprečja. Foto: Bobo
V Sloveniji je lani 65,6 odstotka delavcev prejemalo plačo, nižjo od povprečja. Foto: Bobo

Vlado pozivajo, naj pri uskladitvi minimalne plače, ki bo januarja 2011, poleg rasti cen življenjskih potrebščin upošteva tudi razpoložljiv neto dohodek oseb, ki predstavlja mejo tveganja revščine. Ta za leto 2009 znaša 593 evrov.

V Zvezi osvobodnih sindikatov opozarjajo, da zakon o minimalni plači določa, da se pri njeni uskladitvi poleg rasti cen življenjskih potrebščin lahko upoštevajo še nekateri drugi kriteriji, med drugim gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve menijo, da pogojev za drugačno usklajevanje plač kot zgolj z rastjo cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu ni, a v ZSSS-ju menijo, da ni tako. Opozarjajo, da je trenutna minimalna plača 562 evrov, kar je 31 evrov nižje od praga tveganja revščine, podatek pa se nanaša na dohodke iz leta 2008.

EP: Minimalni dohodek mora biti nad pragom revščine
Evropski parlament zahteva, da je primeren minimalni dohodek najmanj 60 odstotkov povprečne plače v državi, plača, ki omogoča preživetje, pa mora biti vedno nad pragom revščine. V sindikatu so dodali, da je raziskava IER iz leta 2009, ki je bila letos upoštevana pri dvigu minimalne plače, pokazala, da bi moral biti osnovni znesek minimalnega dohodka 606,32 evra, saj toliko za preživetje potrebuje odrasla oseba.
V sindikatu so poudarilil, da je v Sloveniji leta 2009 65,6 odstotka zaposlenih prejemalo bruto plačo nižjo od slovenskega povprečja.

Najnižja pokojninska osnova letos znaša 545,7 evra, na podlagi pokojninske zakonodaje pa bi bilo za takšno pokojninsko osnovo treba prejemati neto plačo 724 evrov, kar pomeni, da bo kar 45 odstotkov zaposlenih prejemalo 435,2 evra pokojnine, so še opozorili.